ARKIVNYHETER

Mongstad ikke aktuell som kraftreserve

FORKASTES: Statnett ønsker ikke å bruke Statoils gasskraftverk på Mongstad som reservekraft.
FORKASTES: Statnett ønsker ikke å bruke Statoils gasskraftverk på Mongstad som reservekraft. Bilde: DONG Energy
Øyvind LieØyvind Lie
25. nov. 2010 - 15:32

Forrige vinter viste at kraftforsyningen for deler av Hordaland, inkludert Bergen, var svært sårbar i tørre og kalde perioder.

For å sikre strømforsyningen fram til nye, permanente løsninger er på plass, har flere tiltak vært aktuelle, blant annet å bruke Mongstad kraftvarmeverk som reservekraftverk. Hvis kraftvarmeverket kommer i normal drift som planlagt, skal det kun bruke en av sine to turbiner, og vil dermed ha ledig kapasitet.

Les også: Mongstad-testing ett år forsinket

Statnett har i høst vært i samtaler med Statoil om mulighetene for å bruke Mongstad som reservekraftverk, men konkluderer nå med at det ikke er hensiktsmessig.

Uegnet

Mongstad kraftvarmeverk er nemlig i utgangspunktet ikke bygget for å være et reservekraftverk, men inngår i en omfattende, integrert prosess på Mongstad. Dette innebærer begrensninger på hvordan verket kan drives, opplyser Statnett til Teknisk Ukeblad.

Dersom kraftvarmeverket skulle vært drevet med tanke på å sikre strømforsyningen i Bergensområdet, ville det av tekniske grunner gitt en svært dyr driftsform. Denne driftsformen ville ifølge Statnett også ført til økte CO2-utslipp.

Les også: Vil starte mobile gasskraftverk

Andre tiltak

Statnett arbeider videre med andre mulige tiltak. Temperaturoppgradering av enkelte viktige ledninger vil gi kunne gi noe økning i overføringskapasiteten inn til området, ifølge det statlige nettselskapet.

Det er dessuten inngått avtaler om å redusere forbruk i vanskelige situasjoner, det er etablert begrensninger for tilknytning av nytt forbruk, beredskapen økes, og informasjonstiltak vil bli satt inn dersom driftssituasjonen blir krevende utover vinteren, ifølge Statnett.

Les også: Frykter permitteringer

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.