IT

Mobilsurfingen eksploderer

ØKER I ANTALL OG OMFANG: HTC Desire er en av markedsvinnere blant smarttelefoner på Android-plattformen. Både antall brukere og datamengder eksploderer innen mobil internettbruk.
ØKER I ANTALL OG OMFANG: HTC Desire er en av markedsvinnere blant smarttelefoner på Android-plattformen. Både antall brukere og datamengder eksploderer innen mobil internettbruk. Bilde: HTC
Leif Hamnes
26. aug. 2010 - 14:32

Databruken hos Telenors norske mobilkunder eksploderer, rapporterer selskapet selv i en pressemelding i dag.

I juli måned var det nær en million privatkunder som surfet på internett med mobiltelefonen – en økning på 14 prosent fra i fjor.

– Årsaken til denne veksten er nok i hovedsak at antall mobiltelefoner med berøringsskjerm har økt raskt, spesielt iPhone og telefoner med Android, og de utgjør nå 13 prosent av alle mobiltelefoner i Telenors nett, sier leder for privatmarked i Telenor, Svein Henning Kirkeng.

Halve Norge

Ifølge informasjon Teknisk Ukeblad hentet inn fra NetCom og foreningen Elektronikkbransjen før sommeren, er Telenor langt fra i noen særstilling blant mobiloperatørene.

NetCom kunne den gang fortelle at 20 prosent av deres kundemasse var smarttelefon-eiere, og anslo at 450.000 nordmenn er i besittelse av iPhone-modellen alene.

Ifølge Eirik Andersen i Elektronikkbransjen har kundebildet allerede endret seg betydelig siden så kort tid tilbake som 2009.

–Tallene er usikre. Men det jeg kan si rimelig sikkert, er at andelen smarttelefoner i den norske mobilparken i dag ligger mellom 30 og 50 prosent – og den øker svært raskt, sa Andersen til TU i mai.

Les også: Si hei til «iPhone-direktivet»Mobiltelefon øker mest

Selv om mobilt bredbånd-kundene fortsatt står for drøye 90 prosent av dataoverføringen i mobilnettet, viser statistikken at andelen dataoverføring over mobiltelefon spiser seg raskt innpå.

I januar i fjor sto mobiltelefonkundene for 2,6 prosent av den totale databruken, mens tallet for juni i år var 9,3 prosent

Telenor har de siste årene opplevd en formidabel økning i datatrafikken via mobilnettet.

Som følge av utviklingen bygger da også Telenor nytt mobilnett og vil ved utgangen av 2011 ha skiftet ut hele infrastrukturen for mobiltjenester.

Les også: Mobilnettet blir kinesiskFiredobling

Oppsiktsvekkende er nemlig også selve datamengdene blant de mest aktive kundene, ifølge Telenor.

I løpet av halvannet år, fra januar 2009 til juli 2010, steg antall brukere som laster ned over 5 MB i måneden med 337 prosent, nær en firedobling av databruken.

Allikevel er de fleste kundene i startfasen, og tre av fire kunder laster ned mellom 0,5MB og 5 MB i måneden.

Telenor lister opp en rekke faktorer som bidrar til trenden:

  • Andelen mobiler med berøringsskjerm med én prosent i måneden.
  • Antallet 3G-mobiler har snart passert 2G-mobiler blant Telenors privatkunder.
  • Nye terminaler er bedre tilrettelagt for mobildata, med mer brukervennlige tjenester for vær, nyheter og musikk.
  • Bruken av sosiale medier som Facebook og Twitter øker sterkt på mobiltelefon.


Unge og studenter drar opp

Telenors tallmateriale viser klare tegn til et teknologiskille mellom aldersgruppene.

To av tre unge kunder har i dag 3G-mobil. 70 prosent av studentene har 3G-mobil, mens 88 prosent av det Telenor omtaler som «godt voksne» foreløpig greier seg med en 2G-mobil.

I familier med barn er imidlertid andelen 3G-mobiler 62 prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.