KRAFT

Mobiliserer mot vindmøller på Doggerbank

MISFORNØYD: Fiskere og ornitologer vil aksjonere mot den planlagte havvindparken på Doggerbank, som Statoil og Statkraft ligger godt an til å få bygge. (illustrasjonsfoto)
MISFORNØYD: Fiskere og ornitologer vil aksjonere mot den planlagte havvindparken på Doggerbank, som Statoil og Statkraft ligger godt an til å få bygge. (illustrasjonsfoto) Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
20. okt. 2009 - 14:24

– Vi har knapt nok fått informasjon om det som skal skje, og det har heller ikke fiskerne i Europa fått, sier daglig leder Harald Østensjø i Sør-Norges Trålerlag til NTB.

Både for norske og danske fiskere er Doggerbank et viktig område for tobisfiske.

Østensjø fikk mandag kart over de alternative områdene for utbyggingen av første trinn av vindmølleparken.

Kartet viser at to av alternativene ligger midt i de mest fiskerike områdene.

Fiskere bortvist

– Blir det bygd vindmøller her, blir det naturligvis umulig å tråle i de samme områdene. De vil bli båndlagt. Fiskerne vil bli nektet adgang, sier Østensjø.

Det er britiske myndigheter som står bak planene om vindmølleparken, som er anslått til å koste 300 milliarder kroner.

Prosjektet er ett av ni i en omfattende satsing på produksjon av alternativ energi i Storbritannia. StatoilHydro og Statkraft er aktuelle utbyggere for byggetrinn 1 på Doggerbank.

Les mer: Forhandler om ny gigantutbygging

Stor park

Vindmølleparken på Doggerbank skal – om planene realiseres – levere rundt 10.000 megawatt.

Anlegget blir dermed en koloss sammenlignet med verdens største vindmøllepark per i dag, Horns Rev 2 i Danmark, som til sammenligning leverer 209 megawatt.

Les mer: - Hallo! Dette er en fantastisk begivenhet

Også havfugl

I tillegg til at fiskerne blir skadelidende, er Doggerbank også et viktig område for havfugl. Ornitologer vil derfor spille på lag med fiskerne i kampen mot denne vindmølleparken.

Østensjø viser til at området som vindmølleparken er tenkt bygd, i har status som Marine Protected Area (MPA), og at det er knyttet en god del restriksjoner til hva som kan gjøres av inngrep. Han tror derfor ikke at siste ord er sagt i denne saken.

Østensjø understreker at fiskere ikke uansett er motstandere av havvindmøller, men at det har vært en tendens til å satse på grunne havområder for vindmølleparker.

Disse områdene er ofte også gode fiskebanker. Derfor oppstår det konflikter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.