– Mobilen blir en overflate

– Mobilen blir en overflate
NYTT: Javan Erfanian mener mobilen blir tynnere og tynnere. Bilde: Dag Yngve Dahle

FAKTA

  • Long Term Evolution (LTE) blir den foretrukne teknologien i fjerdegenerasjonsmobilnettet (4G) her i landet. Men begrepene LTE og 4G blir ofte blandet sammen.
  • De formelle kravene til 4G blir sannsynligvis først oppfylt i standarden LTE Advanced. Denne standarden vil være bakoverkompatibel med dagens LTE.
  • LTE-teknologiens fremste fortrinn er høyere hastigheter på dataoverføring i nettet. Den gir en teoretisk nedlastningshastighet på 100 Mbit/s.
  • Introduksjonen av 4G eller LTE er ikke starten på slutten for dagens standarder. Men LTE er ikke beregnet på taletrafikk, og vil derfor ikke erstatte de eksisterende GSM- og 3G-nettene.
  • MIMO står for Multiple-Input, Multiple-Output og betyr bruk av flere antenner.

Erfanian, som er direktør for nye teknologier i teleselskapet Bell i Canada, er glødende opptatt av å bringe den trådløse mobilteknologien videre.

Under et seminar ved Chalmers Tekniske Högskola i Gøteborg snakket han om den teknologiske utviklingen av mobilnettet. Han kom også inn på hva som skjer med de mobile enhetene i årene som kommer.

Blir bedre

– Mobiltelefonene var for få år siden omtrent så store som denne, sa han og viftet med en middels stor bok.

– Nå har mobiltelefonene krympet til størrelsen som de fleste smart-telefoner har. Når denne utviklingen fortsetter ytterligere i samme retning, vil mobilene til slutt bli helt flate. De vil kun være en overflate, sa Erfanian.

Mobiltelefonene kan likevel ekspedere mer datatrafikk enn noensinne. Det vil være nødvendig, sier han.

En gig i lufta

Økt trafikk

– Veksten i antallet smarttelefoner samt bruken av mobilt bredbånd øker trafikken i nettet voldsomt. De siste årene har trafikken økt med to til fire ganger per år. Dette gir utfordringer vi må løse, sier forskeren.

Det kommende 4G-nettet og teknologien LTE Advanced er sentralt.

– LTE er framtida. Det gjelder også MIMO, som er en teknologi for smart bruk av antenner. Det vil gjøre nettet mye mer dynamisk, noe som vil øke både stabiliteten og hastigheten, sier Erfanian.

Samsung først med 4G

Les mer om: