ENERGI

Mobil ladestasjon gir 400 km rekkevidde på sol

Med elektriske motorer bretter tilhengeren ut solcellepaneler. Anleggets lader sies å yte 400 kilometer per dag. Batterilagringen støttes av en brenselcelle.

Anlegget leverer inntil 20 kW fra solcellepanelene.
Anlegget leverer inntil 20 kW fra solcellepanelene. Foto: Sesame Solar
John Edgren, Ny Teknik
28. juni 2022 - 16:57

Med mikronett kan strøm distribueres lokalt. Nå lanserer amerikanske Sesame Solar sitt «nano-nettverk». Det er en mobil ladestasjon for elbiler – som også kan fungere som en strømkilde i katastrofeområder. Ifølge produsenten er det den første riggen i sitt slag, skriver Electrek.

Anlegget bygges etter kundens behov og leverer mellom 3 og 20 kW fra solcellepanelene. Om bord er elektrolysører som produserer hydrogen. Nivå 2-laderen sies å kunne levere strøm tilsvarende en rekkevidde på drøyt 400 kilometer per dag.

I tillegg kommer batterilagring på 15-150 kWh. Når batteriene er nede i 35 prosent, trer brenselcellen inn og fyller batteriene med strøm. Man kan til og med legge til små vindkraftverk.

Anlegget kan for eksempel brukes i katastrofeområder. <i>Foto:  Sesame Solar</i>
Anlegget kan for eksempel brukes i katastrofeområder. Foto:  Sesame Solar

Solcellepanelene åpnes med elektriske motorer, og i løpet av et kvarter kan stasjonen produsere strøm. Hele operasjonen skal kunne utføres av én person. Elektrisiteten kan selvsagt brukes til andre formål, som vannrensing eller omsorgsinngrep.

Sammenfoldet er enhetene mellom 3 og 12 meter lange, og dermed kompakte nok til å transporteres på fly eller løftes med helikopter til katastrofeområder. Gjennomsnittskostnaden per anlegg er i underkant av 1,5 millioner norske kroner, men da får du 20 års garanti.

Denne artikkelen ble først publisert på Ny Teknik.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.