KRAFT

Mistenker politisk styrt Statnett-analyse

VIL HA KABLER: Høyres energipolitiske talskvinne Siri A. Meling mener de er mulig å bygge kraftkabler til kontinentet raskere enn det Statnett hevder er gjennomførbart.
VIL HA KABLER: Høyres energipolitiske talskvinne Siri A. Meling mener de er mulig å bygge kraftkabler til kontinentet raskere enn det Statnett hevder er gjennomførbart. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
13. jan. 2012 - 13:13

Høyres energipolitiske talskvinne Siri A. Meling kom med krass kritikk av regjeringens politikk for utenlandskabler i en interpellasjon i Stortinget i går.

Hun viste til at Statnett i fjor reduserte sine ambisjoner for bygging av utenlandsforbindelser kraftig på grunn av bekymring for at det innenlandske nettet ikke har nok kapasitet.

Kablene til Tyskland og Storbritannia ble utsatt, mens en ny kabel til Nederland ble lagt på is. Endringene kom uventet for de fleste i kraftbransjen.

Les også: Vil bruke 50 milliarder på ti år

Politiske føringer

Bakgrunnen for utsettelsene dette var Statnetts såkalte sørlandsstudie.

– Jeg mistenker at det er politiske motiver som ligger bak, kanskje vel så mye som utfordringer på nettsiden. For det er klart at de kan løses av Statnett og av andre hvis en sørger for prioriteringer og ressurser nok, sa Meling.

Det er Olje- og energidepartementet (OED) som eier Statnett.

Meling hevdet også at Statnett er for restriktive til å gå innsyn i grunnlagsmaterialet for Sørlandsstudien.

– Det er unaturlig at Statnett ikke inviterer til større åpenhet, og setter seg ned sammen med de ulike aktørene for å finne alternative løsninger på problemet, gitt at de selv og regjeringen virkelig hadde et ønske om å være aktive i dette spørsmålet, sa hun.

– Hemmelighold av analysematerialet kan skape unødig mistenksomhet og bidra til at undertegnede vil hevde at olje- og energiministeren ut fra politiske motiver reduserer Norges mulighet til å komme aktivt på banen som leverandør til Europa. Vi risikerer å tape industrielle muligheter for energibransjen vår, sa hun.

Les også: – Vi er ingen bremsekloss

Haster

Meling mener det haster med å vise resten av Europa at vi vil bygge flere kabler.

– Vi har ikke tid til å vente på et annet stortingsflertall i 2013, vi må benytte det mulighetsbildet som ligger foran oss nå. Vi trenger å sende de rette signalene både til Europa og til aktører innenfor kraftbransjen her hjemme, sa Meling.

Les også: Foreslår å opprette Statkabel

Fysiske lover

Energiminister Ola Borten Moe (Sp) avviste kritikken fra Meling.

– Jeg vil avvise at det er departementet, statsråden eller regjeringen som har lagt fram nettutviklingsplanen, lagt fram det som er tekniske begrensninger i sentralnettet vårt. Begrensningene ikke er politisk vedtatt. Det er rett og slett en funksjon av fysiske lover, sa han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Moe viste til at det nå foregår i et taktskifte i utbyggingene i sentralnettet, med investeringer på 40-50 milliarder kroner i tiåret som kommer.

Les også: Moe knuser batteridrømmen

Dyrt

Han påpekte at det ville bli veldig dyrt å investere mer i sentralnettet enn det Statnett legger opp til i sin nettutviklingsplan.

– Det ville kreve betydelig økte investeringer i sentralnettet, flere høyspentmaster og nye linjetrekk i store deler av landet. Det mener jeg er et fair valg, men da må man også kommunisere hva det vil bety av investeringer og kostnader, sa energiministeren.

– Grunnlaget for regjeringens politikk er at nye utenlandskabler skal være samfunnsøkonomisk lønnsomme, utdypet han.

Nasjonale behov

Når det gjelder store nettinvesteringer framover, er det ifølge Moe viktigst å imøtekomme de store nasjonale behovene først.

– Hovedoppgaven til Statnett å sikre Norge et godt, oppdatert og moderne forsyningsnett og infrastruktur, sa Moe.

Kraftsensitiv informasjon

Statnetts kommunikasjonsdirektør Kristian Marstrand Pladsen svarer slik på kritikken om mangelfull informasjon om detaljene i nettanalysene.

– Det er viktig for oss å balansere hensynet til at alle skal få den samme markedsrelevante informasjonen samtidig, hensynet til hvilken spredning vi kan ha av kraftsensitiv informasjon og åpenhet og involvering. For Sørlandsstudien kom nok resultatene som en negativ overraskelse for en del. Men vi tar selvsagt alle slike innspill seriøst og ønsker hele tiden å gi best mulig informasjon. Vi ønsker å være åpne og inkluderende, og jobber hele tiden for å skape gode relasjoner til alle relevante aktører, sier han.

– Fysiske begrensninger

Han svarer slik på påstanden fra Meling om at politiske hensyn styrer konklusjonene i Statnetts kapasitetsanalyser.

– Nettet har fysiske begrensninger og må oppgraderes innenlands før vi kan tilknytte nye kabler. Marginene og mulighetene for utkoblinger har blitt mindre, noe både analyser og erfaringer fra de siste par årene viser oss. For oss er det viktig at hensynene til drift og utvikling er riktig balansert, sier Pladsen.

Kritisk til metoden

Konsernsjef i Agder Energi, Tom Nysted, slutter seg til Siri Melings beskrivelse av behovet for en mer offensiv kabelutbygging.

– Når det gjelder Statnetts analyse har jeg tidligere sagt offentlig at vi i Agder Energi er kritiske til måten analysen er gjennomført på, både når det gjelder metode og når det gjelder tilnærming. Jeg kan imidlertid ikke kommentere hva slags informasjon vi har mottatt fra Statnett om innholdet i analysene, der er jeg underlagt taushetsplikt, uttaler han til Teknisk Ukeblad.

Les også: – Vi er ingen bremsekloss

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.