MOTOR

Mirakelflyet skal på museum

Bilde: Scanpix/Reuters

Flyet var opprinnelig på vei til Charlotte, North Carolina, og det blir også endestasjonen etter et intermesso på Hudsonelva for snart to år siden.

Nærmere bestemt skal Airbus 320-maskinen bli et permanent utstillingsobjekt på Carolinas Aviation Museum , melder Reuters .

Prestasjon

Det var 15. januar 2009 at et Airbus 320 fra US Airways var på vei fra flyplassen LaGuardia i New York til Charlotte i Norh Carolina med et mannskap på fem og 150 passasjerer om bord. Like etter avgang, cirka 90 sekunder i 3 200 fots høyde, fløy Airbusen inn i en fugleflokk med det resultat at begge motorene havarerte samtidig. Flygerne vurderte det slik at de ikke hadde mulighet til å nå noen rullebane, og valgte Hudsonelva i stedet.

Les sakene: Begge motorene døde samtidig

– Utrolig at ingen døde

Å buklande et stort passasjerfly på vannet uten at noen kommer alvorlig til skade, er en stor prestasjon. Nødlandingen må ha vært tilnærmet perfekt: Kabinbesetningen uttalte til havarikommisjonen i etterkant at den føltes som en svært hard landing på en vanlig rullebane, og at de ikke skjønte at de hadde landet i vannet før de åpnet dørene og så ut.

Derfor er hendelsen døpt «Mirakelet på Hudsonelva» og mannskapet på fem, med kaptein Chesley "Sully" Sullenberger i spissen, blitt hedret på flere vis i etterkant.

BRENDAN MCDERMID

Luftfartsikon

– Dette er utvilsomt et ikon i luftfartshistorien. Dette var en historie som berørte folk over hele kloden, sier museumsdirektør Shawn Dorsch.

Flyet var til salgs på en auksjon for et år siden, men museet vil ikke røpe hvor mye det koster å sette det i stand til utstillingen.

Airbusen har vært lagret i New Jersey siden ulykken og blir skipet til North Carolina i mai. Charlotte/Douglas International Airport er for øvrig også hovedknutepunktet (hub) til US Airways.

Utstillingen vil ikke bare vise selve maskinen, men også uniformen til nå pensjonerte Sully.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.