ENERGI

Minus for Akers grønne håp, men sjefen  ser lyse utsikter og satser milliarder

Fornybar-satsingene Aker Horizons og Aker Carbon Capture går fortsatt med store underskudd. Men selskapene har flere modne prosjekter og godt med penger.

Kjell Inge Røkkes sønn Kristian Røkke er administrerende direktør i Aker Horizons.
Kjell Inge Røkkes sønn Kristian Røkke er administrerende direktør i Aker Horizons. Foto: Terje Pedersen/NTB
16. feb. 2023 - 08:17

Fornybar-selskapet Aker Horizons, omsatte for kun 26 millioner kroner i fjerde kvartal og gikk med stort underskudd. Sjefen i selskapet, Kristian Røkke, ser imidlertid lyst på fremtiden

Han påpeker i en børsmelding at 2022 var preget av et flyktig og usikkert makromiljø. Nå mener han utsiktene for grønn energi og grønn industri ser lyse ut.

– Verdikjedene modnes

– Vi forventer å se positiv utvikling i 2023. Det er drevet av gunstig regulatorisk utvikling i USA
og EU, i tillegg til at teknologier og verdikjeder modnes. I forbindelse med at energiovergangen akselererer, vil Aker Horizons dra nytte av sin tidlige posisjon innen karbonfangst, havvind og hydrogen, sier han i meldingen.

Valborg Lundegaard leder Aker Carbon Capture. <i>Bilde:  Tore Stensvold</i>
Valborg Lundegaard leder Aker Carbon Capture. Bilde:  Tore Stensvold

Han legger til at selskapet ser en god mulighet for ekspansjon i kjernemarkeder, og at målet nå er  er å konvertere prospekter til modne industriprosjekter. I meldingen trekker han fram flere eksempler på dette

Ikke minst fokuseres det på å være en tidlig pådriver for grønt hydrogenanlegg på Rjukan, og
et stort grønt ammoniakkprosjekt i Narvik. I begge tilfeller er Aker Horizons i dialog med industrielle partnere.

Røkke understreker i meldingen at finansene er på plass. Blant annet har Aker Horizons tilgjengelig likviditet på 9,4 milliarder kroner.

Røde tall, men forbedring for karbonfangst

Aker Horizons er også hovedeier i Kjell Inge Røkkes andre store børsnoterte fornybarselskap, Aker Carbon Capture. Karbonfangstselskapet, som også presenterte kvartalstall onsdag, fortsetter også å gå med stort underskudd.

Men det er tegn til forbedring både når det gjelder omsetning og resultat i forhold til 2021. Selskapet omsatte for 239 millioner kroner i fjerde kvartal, og 781 millioner kroner totalt for 2022.

Det er paraplyselskapet Aker Horizons, som igjen er kontrollert av  Aker, som er største eier i Aker Carbon Capture.

I rapporten for fjerde kvartal skriver Aker Carbon Capture  at det er betydelig vekst i prosjekter og partnerskap. Det kommer fram at flaggskipprosjektene Brevik CCS og Twence CCU er i byggefasen.

Selskapet påpeker også at partnerskapet med Microsoft og Siemens Energy vil muliggjøre innovasjon og tjenester. 

Valborg Lundegaard, administrerende direktør i Aker Carbon Capture, trekker også fram flere andre prosjekter og sier i børsmeldingen at selskapet satte fart på markedsaktivtetene i fjerde kvartal i fjor.

Anders Lenborg (til venstre), sjef i kraftselskapet Cloudberry, snudde minustall til solid pluss i fjor. Her sammen med Stig Østebrøt, leder i datterselskapet Captiva som utvikler teknologi til elvekraftverk.
Les også

Blodrødt for grønn energi på børs – men dette selskapet har lyktes

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.