Apples Macbook-maskiner har lenge vært kjent for å ha en av de beste pekeflateløsningene på markedet, og selskapet var også de første til å introdusere såkalt multitouch til massemarkedet med iPhone.
Utbredt
Siden har nærmest alle produsenter av bærbare pc-er inkorporert en eller annen form for multitouch-teknologi i sine pekeflater, og det er nesten litt overraskende at ingen har tenkt i Trackpads baner for lenge siden.
Magic Trackpad er nemlig noe så enkelt som en frittstående pekeflate for stasjonære pc-er. Den er i tillegg 80 prosent større enn Macbooks pekeflate, og skal dermed være langt mer behagelig å bruke.
Solid
Vi har brukt Magic Trackpad sammen med Mac mini, og synes den nesten kan erstatte musa fullt og helt.
Trackpad virker solid konstruert i aluminium og glass, og gjør seg særdeles godt på skrivebordet, med sin ultraminimalistiske design. Har du Apples siste trådløse tastatur, er Trackpad like høy og vinklet på samme vis, slik at den skaper en naturlig forlenging av tastaturet.
Installasjonen er særdeles enkel, som den ofte er med bluetooth-baserte enheter. Skru på pekeflata, let deg frem til den i maskinens bluetooth-panel, og voila: du er tilkoblet.
Vi måtte imidlertid laste ned en systemoppdatering fra Apple for å kunne bruke multitouch-funksjonaliteten, men det var relativt kjapt unnagjort.
Litt knotete er det at du i utgangspunktet må ha en mus for å få koblet pekeflata til – det hadde ikke vært dumt med en egen hardware-basert ”synkronisér”-knapp, som på spillkonsoller eller rutere med WPS-funksjonalitet.
Glatt
I bruk er Magic Trackpad omtrent som vi forventer av et Apple-produkt. Gjennompolert og problemfritt. Alt fungerer upåklagelig, og er du vant til en Macbook glir du rett inn i bruksmønsteret til Trackpad – såfremt du har en Mac.
På en Windows-maskin er det slett ikke alle funksjonene som fungerer, så du har definitivt mest igjen for Trackpad om du allerede er Apple-bruker.
Du kan klikke over hele flata, enten ved å trykke ned glassplata eller ved å ”tappe”. Tofingerklikking tilsvarer høyreklikk, mens to fingre opp eller ned lar deg scrolle i nettsider eller dokumenter.
Sveip med tre fingre navigerer frem og tilbake i nettsidehistorikken (eller flytter vinduer rundt), mens fire fingre bytter mellom programmer (som alt-tab i Windows) eller aktiverer Mac-funksjonen Exposé.
Konfigurasjonsmulighetene er også store. Du kan aktivere og deaktivere funksjoner etter eget ønske og sette hastigheten både på scrolling, dobbelklikking og musepeker.
Ergonomisk
Det er dessuten en stor fordel å ha pekeflata der du vanligvis ville hatt musa, i stedet for midt foran deg, slik det gjerne er på bærbare datamaskiner.
Det føles rett og slett ganske naturlig å bruke Trackpad i stedet for en mus, selv om vi kanskje hadde valgt musa til oppgaver som krever høy presisjon, for eksempel Photoshop eller annen medieredigering.
Den trådløse teknologien oppleves problemfri, og med en (særdeles uvitenskapelig) måling fant vi at Trackpad fungerte fra omtrent 13 meters avstand fra Mac mini.
Konklusjon
Prisen er heller ikke avskrekkende. 599 kroner er ikke mer enn en relativt god mus koster, og for de pengene får du definitivt en stilig erstatter som også er rik på funksjoner – såfremt du har en Mac.
For Windows eksisterer nemlig ikke de funksjonene som kanskje gjør at Trackpad fortjener betegnelsen ”magic”.
Vi skulle kanskje ønsket at Trackpad også hadde fungert som et slags tegnebrett med stylus, men det er vel ikke akkurat i Steve Jobs’ ånd å inkludere flere funksjoner enn høyst nødvendig.