BYGG

Mindre bom med BIM

FØRSTE: Midtbygda skole skal være det første prosjektet der fordelene med BIM utnyttes fullt ut og alle involverte aktører tar modellene i bruk. Målet er å få ned feilraten og antall endringer.
FØRSTE: Midtbygda skole skal være det første prosjektet der fordelene med BIM utnyttes fullt ut og alle involverte aktører tar modellene i bruk. Målet er å få ned feilraten og antall endringer. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
26. mai 2010 - 12:54

Røyken kommune skal få ny Midtbygda skole. Alle de viktigste aktørene ønsker å få ned feilraten og prosjektere et bygg med færre endringer underveis. Målet er å bruke BIM og 3D-modellering til å heve den tverrfaglige kvaliteten i byggeprosessen.

– Rundt 20 prosent av alle feil og mangler ved et bygg kan føres tilbake til prosjekteringen. Mål én er å redusere dette. Det materialet vi sender til entreprenøren er nesten aldri helt komplett. Mål to er å redusere gapet mellom hva vi leverer og hva entreprenøren trenger.

Thor Ørjan Holt, BIM-ansvarlig hos Multiconsult, har funnet et prosjekt der BIM skal ta veien helt ut i det praktiske. Med på laget har han fått byggherren, Røyken Eiendom, arkitekten hos Link Signatur og Skanska som er i gang med å bygge skolen.

SAMMEN BLE DE STERKE: Bak fra venstre: Sveinung Skjelstad, Link Signatur, Åge Langedrag, Link Landskap, Trond Valeur, Skanska, Thor Ørjan Holt, Multiconsult. Foran fra venstre: Arne Henry Amdal, Røyken Eiendom, Rupert Hanna, Skanska og Harald Gründel, Link Signatur.
SAMMEN BLE DE STERKE: Bak fra venstre: Sveinung Skjelstad, Link Signatur, Åge Langedrag, Link Landskap, Trond Valeur, Skanska, Thor Ørjan Holt, Multiconsult. Foran fra venstre: Arne Henry Amdal, Røyken Eiendom, Rupert Hanna, Skanska og Harald Gründel, Link Signatur. Joachim Seehusen

Alle med

BIM er ikke lenger nytt. Likevel hevder aktørene at de nå forsøker noe som aldri før er gjort.

– Beslutningen om å la dette bli et fullverdig BIM-prosjekt ble tatt på forprosjektstadiet. Nå har vi med arkitektene, RIB, elektro, VVS, VA og landskap. Det har aldri før vært gjort, sier Håkon Tren Eriksen, prosjekteringsgruppeleder hos Multiconsult.

Foreløpig er ikke bygget kommet over kjellernivå. Likevel har de allerede merket gevinstene.

– Varmesentralen ble prosjektert sent. Vi så at det ikke ville være mulig å få den inn uten å demontere den, i stedet endret vi veggene i teknisk rom. Dermed tjente vi både tid og penger. I et tradisjonelt løp hadde vi ikke oppdaget det før det var for sent, sier Rupert Hanna, leder av Skanskas BIM-avdeling.

Les også: BIM-guttene klare til innsats

Fra fire til en

I et tradisjonelt byggeprosjekt av en slik størrelse sender prosjekterende over 500 sider dokumentasjon som entreprenøren så går gjennom for å finne feil og mangler. De er alltid der.

– I stedet kalte vi inn alle partene til et møte der vi gikk gjennom modellen på storskjerm. Allerede etter en time fant vi det første uavklarte forholdet, og det viste seg at en dag var nok. Opprinnelig hadde vi satt av fire dager, foran Holt.

– Det er så visuelt, alle kan se at en kanal er for liten eller at en vegg står i veien. Dermed blir det mye lettere å få respekt for endringer fra andre fag, sier Harald Gründel, arkitekten hos Link Signatur som tegnet skolen.



Trenger prosjekter

– Nå trenger vi prosjekter. Det er for mye prat, fastslår Trond Valeur, BIM-ansvarlig i Skanska og styreleder i BuildingSmart Norge.

– Vi skal bruke dette prosjektet for at hele bransjen kan lære. Selv internt i Skanska sliter vi med å få alle til å forstå at tiden for BIM nå er kommet.

Valeur peker på at alle som er aktive i byggenæringen vet at det ikke er mulig å finne alle feil og kollisjoner bare ved å se på tegninger.

– Det er ikke bare 3D-modeller men all informasjonen som også ligger der som det gjør det mulig å ha slike fellesmøter for å finne feil og mangler. Vi gjør jo dette fordi vi mener det er nyttig. Dette BIM-samarbeidet har vi fått i stand helt uavhengig av kontrakter, sier Valeur.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.