KLIMA

Mindre avskoging siste tiår

En mann er i ferd med å sage opp trær som er hogget ulovlig på øya Java i Indonesia.
En mann er i ferd med å sage opp trær som er hogget ulovlig på øya Java i Indonesia. Bilde: Reuters
25. mars 2010 - 09:16

Det går fram i en rapport fra FNs mat- og jordbruksorganisasjon (FAO) som ble lagt fram torsdag.

Fra 2000 til 2010 ble om lag 13 millioner hektar skog hogget eller ødelagt av naturlige årsaker hvert år, noe som er en nedgang sammenlignet med 1990-tallet, da 16 millioner hektar gikk tapt årlig.

Det årlige nettotapet har det siste tiåret ligget rundt 5,2 millioner hektar, noe som også er en nedgang. Den viktigste årsaken til at det globale skogarealet ikke minsker like raskt som før, er omfattende skogplanting i asiatiske land som Kina, India og Vietnam.

– Samordnet innsats

I tillegg har myndighetene i Indonesia og Brasil satt i verk tiltak som har ført til en direkte nedgang i avskogingen. I Brasil har myndighetene de siste årene fått utenlandsk støtte til bevaring av regnskog blant annet fra Norge.

– For første gang ser vi at avskogingen er blitt redusert globalt som et resultat av en samordnet innsats både lokalt og internasjonalt, sier Eduardo Rojas fra FAO.

Organisasjonen mener tøffere lovgiving i en rekke land har bidratt til å hindre ødeleggelse av skog. 76 land har gjort endringer i skogpolitikken sin siden årtusenskiftet, og mange av dem har overlatt skogsområder til lokalsamfunn for å sikre mer bærekraftig forvaltning.

Mer skog i Asia

Myndighetene i Indonesia har klart å redusere avskogingen fra 1,9 millioner hektar på 1990-tallet til 0,5 millioner hektar det siste tiåret.

I Asia som helhet økte det samlede skogarealet med 2,2 millioner hektar hvert år, takket være skogplantingen i Kina, India og Vietnam. 4 millioner hektar er blitt plantet hvert eneste år i disse tre landene.

FAO advarer imidlertid om at den positive utviklingen kan snu når flere av de asiatiske skogplantingsprosjektene avsluttes rundt 2020. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.