KRAFT

Millionbøter til kraftverk for fiskedød

 

Kraftselskapet NTE Energi AS må betale et gebyr på 1,3 millioner kroner etter brudd på kravet om minstevannføring. Illustrasjonsfoto.
Kraftselskapet NTE Energi AS må betale et gebyr på 1,3 millioner kroner etter brudd på kravet om minstevannføring. Illustrasjonsfoto. Bilde: Colourbox.dk
11. aug. 2014 - 08:31

Kraftselskap har så langt i år mottatt gebyrer på til sammen 2,2 millioner kroner fra Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) for å ha forårsaket fiskedød.

I sommer ble to kraftverk ilagt overtredelsesgebyr på henholdsvis 1,3 millioner kroner og 900.000 kroner for å ha brutt kravet om minstevannføring i viktige lakseelver, skriver Nationen.

Les også: NTE må punge ut etter lav vannføring

Buskerud og Nord-Trøndelag

Den ene hendelsen knytter seg til kraftverket Hellefoss i Buskerud i fjor høst da vannstanden i inntaksbassenget sank med 1 meter. Fisk døde og yngel og elvemusling strandet.

Det andre tilfellet gjelder NTE Energi i Nord-Trøndelag for å ha brutt kravet om minstevannføring i Stjørdalselva i en femdagersperiode i april i fjor. Minst 10-12 gytegroper i elva ble tørrlagt, og om lag 16 groper lå i grenseland og ville vært utsatt for ytterligere reduksjon i vannføringen, ifølge NVE.

Les også: Da kundene måtte betale for effekt i stedet for forbruk, gikk strømforbruket ned med 20 prosent

– Ikke registrert store skader

Hellefoss Krafts styreleder Erik Andersen beklager hendelsen i Drammenselva og at det tok så lang tid før vannstanden ble justert opp igjen. Han opplyser at selskapet har gjort tiltak for å hindre slike hendelser i framtiden.

Vedtakene om overtredelsesgebyr kan påklages til Olje- og energidepartementet. Andersen opplyser at Hellefoss ikke kommer til å anke vedtaket. NTE har derimot ennå ikke avgjort om vedtaket skal ankes.

– Det som skjedde er sterkt beklagelig. Vi hadde imidlertid fiskebiologer til stede i tiden da vannstanden var lav, og har ikke registrert store skader på villaksbestanden etter hendelsen, sier NTEs kommunikasjonsdirektør Inge Bartnes.

Les også:

Energibransjen samler IT-hoder til 26 timer maratonutvikling

– Vi kan få tilbake 1,9 TWh fra Sverige

Slik vil nettselskapene holde nettleia oppe i fremtiden  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.