OLJE OG GASS

Milliardspillet i Nordsjøen:
– Borten Moe må rydde opp

Ole K. Helgesen
14. okt. 2011 - 10:54

Det er gjort flere oljefunn på Utsirahøyden i Nordsjøen.

Og ifølge Oljedirektoratet viser beregninger at en samordnet kraft fra land løsning for midtre del av Nordsjøen kan være et av de beste klimatiltakene innen olje- og gassnæringen.

Vil ikke ha strøm

Det Norske, Lundin og Statoil har valgt å avslutte studiene av en felles kraft fra land løsning mellom funnene Luno, Draupne og Dagny fordi det ikke viser lønnsomhet med dagens CO2 priser.

Men dersom det store Aldous/Avaldsnes-funnet inkluderes, vil det, ifølge både Statoil og OD, sannsynligvis bli god lønnsomhet.

Les mer: Hemmelig spill om milliardverdier i oljen

Må dokumenteres

OD har påpekt at en vurdering av kraft fra land må være godt dokumentert ved fremleggelse av utbyggingsplanene. Og mulige samordningseffekter mellom ulike prosjekter skal være tatt hensyn til.

Men likevel gikk oljedirektør Bente Nyland overfor offshore.no tidligere denne uken langt i å antyde at det ikke var nødvendig for Luno- og Draupne-lisensene å vurdere en samordning med Aldous/Avaldsnes-lisensen.

Ber ministeren gripe inn

Miljøorganisasjonen Zero har jobbet hardt for å få til elektrifisering på Utsirahøyden. Nå krever miljøorganisasjonen at Olje- og energidepartementet griper inn overfor Lundin og Det Norske.

– Det er åpenbart noe galt med forvaltningen når man sliter med å få til elektrifisering i dette området. Her er det stort potensial for å gjøre betydelige kutt av klimagassutslipp til lavere kostnader enn andre steder på sokkelen, sier Kari Elisabeth Kaski i Zero.

Borten Moe om rolleblandingen: <br/> – Vi bestemmer

Fremtidige muligheter

Lundin ønsker å bygge ut Luno-funnet med en plattform som kan elektrifiseres i fremtiden dersom det blir lagt en strømkabel til Avaldsnes/Aldous-funnet.

Men da kan det oppstå utfordringer rundt kostnadsvurderinger og kostnadsfordeling mellom de ulike lisensene.

–Det må bli elektrifisering fra dag én. Enten må alle funnene bygges ut samordnet ellers så må det legges ulike strømkabler til de ulike feltene. Jeg har forståelse for at de små selskapene har behov for penger så fort som mulig, men det kan ikke aksepteres at så åpenbare elektrifiseringsmuligheter går fra oss, sier Kaski.

Petroleumsloven krever at det blir gjort vurdering av samordning mellom funn som ligger i nærheten av hverandre. Lundin og Det norske fått beskjed fra OED om å samordne Luno og Draupne.

Må legge ned stridsøksen

Men foreløpig kommer det ingen krav om å ta med det siste gigantfunnet Aldous/Avaldsnes i beregningene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.