KRAFT

Milliardregning til Midt-Norge

UNDERSKUDD: I et normalår utgjør kraftunderskuddet i Midt-Norge ca 7,5 TWh av totalforbruket på 22 TWh. Det fører til høyere kraftpriser.
UNDERSKUDD: I et normalår utgjør kraftunderskuddet i Midt-Norge ca 7,5 TWh av totalforbruket på 22 TWh. Det fører til høyere kraftpriser. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Mona Sprenger
9. mai 2011 - 10:23

I 2009 og 2010 betalte befolkningen i Midt-Norge totalt 1,2 milliarder kroner mer for strømmen enn om de hadde bodd på Sør- eller Østlandet.

Det kommer frem i rapporten ”En landsdel på vent – nett og verdiskaping i Midt-Norge og Sogn og Fjordane” som er utarbeidet av THEMA Consulting Group.

Høyere priser

I et normalår utgjør kraftunderskuddet i Midt-Norge ca 7,5 TWh av totalforbruket på 22 TWh. Underskuddet i regionen fører til høyere kraftpriser både for næringsliv og vanlige familier.

90 milliarder på vent

Dette har ført til at investeringer for 90 milliarder kroner er satt på vent i Trøndelag, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Investeringer er avhengig av styrket kraftforsyning for å bli realisert, hvorav 50 milliarder kroner vil tilfalle norske aktører. Av dette kan 13 milliarder ventes å komme regionale aktører til gode.

– Dette dokumenterer at Trøndelag og Midt-Norge er et svært attraktivt område for verdiskaping og næringsutvikling, men at vi er på overtid for å få på plass nødvendig kraftforsyning. Ørskog-Fardal må nå bygges uten ytterligere opphold, sier fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik i en pressemelding.

Store verdier

En ytterligere utsettelse av Ørskog-Fardal-linjen vil gi merkostnader på opptil seks milliarder kroner.

– Rapporten viser hvor store verdier som ligger brakk i regionen grunnet kraftunderskudd og mangel på overføringskapasitet, sier adm. direktør Oluf Ulseth i Energi Norge i en pressemelding.

Ny linje

Konklusjonen i rapporten er at en ny sentralnettslinje i luftspenn mellom Sogn og Sunnmøre både er den raskeste, rimeligste og beste løsningen. . Ved valg av sjøkabel vil prosjektet forsinkes fra ett til tre år, noe som gir et samlet nåverditap på mellom 3,6 og 6,0 milliarder kroner, inklusiv høyere kostnader.

– Nå må myndighetene snarest gi de nødvendige tillatelser, slik at hele linjen kan bygges, sier Ulseth

Ny produksjon

I dag ligger over 100 konsesjonssøknader på vent hos NVE, fordi de ikke kan realiseres uten at Ørskog-Fardal-linjen kommer på plass. Kraftlinjen vil også kunne gi grunnlag for etablering av kraftintensiv industri flere steder i Sogn og Fjordane.

– Et nytt kraftsamband mellom Ørskog og Fardal er helt nødvendig for Sogn og Fjordane. Det nåværende nettet er sprengt. Vi trenger derfor en ny forbindelse for å kunne nyttiggjøre oss av våre fornybare energikilder, sier fylkesordfører Nils R. Sandal (Sp) i Sogn og Fjordane i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.