ØKONOMI

Milliardgevinster med bismak fordrer debatt om vindfallsskatt

Vi har rekordinntekter i norsk olje og gass. Når milliardene flyter inn i kjølvannet av krig og energikrise, blir det en profitt med bismak. Det er ikke bare et etisk dilemma å være oljenasjon i klimakrisens tid, det er også et omstillingshinder som forringer lik konkurransekraft  i energibransjen. Det finnes en skatt som kan løse dette.

Den globale energikrisen og dens mange underliggende og utløsende årsaker kan definitivt sies å være uventet hell for norske oljeselskaper, skriver ukas TU-spaltister.
Den globale energikrisen og dens mange underliggende og utløsende årsaker kan definitivt sies å være uventet hell for norske oljeselskaper, skriver ukas TU-spaltister. Foto: Cornelius Poppe/NTB

Windfall kan direkte oversettes med vindfall, som i denne sammenheng brukes om uventet hell. I økonomiske termer er «windfall tax» en type skatt som pålegges av en stat mot et selskap eller bransje for en uventet fordel. Dette gjøres i etterkant og er en engangsskatt som kan pålegges uforholdsmessig store gevinster. Skatten er målrettet mot bedrifter som får store fordeler av noe de ikke var ansvarlige for, som jo ofte er andres uhell.