Miljøorganisasjoner har store forventninger den nye olje- og energiministeren

Tina Bru (H) er ny statsråd for olje og energi.

Tina Bru (i midten) er ny statsråd for olje og energi.
Tina Bru (i midten) er ny statsråd for olje og energi. Lise Åserud
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
24. jan. 2020 - 12:31

Olje- og energiminister Tina Bru (H) vil prioritere klimakutt i oljesektoren høyere enn sine forgjengere, tror flere klimaorganisasjoner.

Bru overtok Sylvi Listhaugs (Frp) gamle ministerpost i statsråd fredag.

Generalsekretær Frode Pleym i Greenpeace mener at statsrådsskiftene er en mulighet for statsminister Erna Solberg (H) til å ta større klimaansvar.

– Tina Bru er en progressiv kraft i Høyre når det gjelder klima. Vi har tro på at Bru og regjeringen nå kan gå i en mer grunnleggende klimavennlig retning, sier han til NTB.

Pleym mener at det må skje endringer på alle de store politikkområdene, som olje- og energi og samferdsel, og at klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) må få større makt også over disse områdene.

Les også

Spent på om regjeringen innfrir

Han får støtte fra Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender, som mener statsrådsendringene viser at det blåser en grønn vind over regjeringen. Men hun er spent på om de innfrir forventningene.

– Vi får en oljeminister som har tatt oppgjør med klimaskepsis, en samferdselsminister som vil legge bedre til rette for at folk skal ta gode miljøvalg i hverdagen, og en klima- og miljøminister som er godt posisjonert for å skru opp ambisjonsnivået radikalt i klimapolitikken, sier Bakken Riise.

– Godt valg

Administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge mener også at Bru er et godt valg som statsråd.

– Hun kjenner fornybarnæringen godt fra før, har et tydelig klimaengasjement og forstår helheten i kraftsystemet, sier han.

Energi Norge mener det viktigste den nye olje- og energiministeren må jobbe for, er blant annet nye konsesjonsregler for vindkraft og et skattesystem som bidrar til økte investeringer i vannkraft.

(©NTB)

Les også

Les mer om: