OLJE OG GASS

Miljøforkjemper frykter konsekvensene

Nina Lesikhina flkger energiprosjekter fra Bellonas avdeling i Murmansk.
Nina Lesikhina flkger energiprosjekter fra Bellonas avdeling i Murmansk. Bilde: Bellona
Ole K. Helgesen, Per Erlien Dalløkken, Truls Tunmo
19. nov. 2007 - 07:00

Som ansvarlig for energiprosjekter ved Bellonas avdeling i Murmansk, følger Lesikhina Shtokman-prosjektet nøye.

Den russiske naturvernforkjemperen mener utfordringene knyttet til utbyggingen av det enorme gassfeltet i Barentshavet er uoversiktlige. Til tross for at hun konstant overvåkes av russiske myndigheter, legger hun ikke skjul på skepsisen til Shtokman-prosjektet overfor Teknisk Ukeblad.

– Det finnes ingen informasjon om økosystemet i Barentshavet i dag. De siste oppdateringene stammer fra 80-tallet. Derfor er det ikke mulig å forutse miljøkonsekvensene fra for eksempel produsert vann, mud, kjemikalier, CO 2-utslipp, mulige gasslekkasjer og ødeleggelser i økosystemet på grunn av gassrørbygging, sier Nina Lesikhina.



Bestemmer alt

Teknologisk sett vil utbyggingen av Shtokman også bli vanskelig.

– Det finnes ikke nok erfaring og kunnskap fra olje- og gassfelt i tøffe arktiske områder. Ingen statlige selskaper i Russland kan dekke utgiftene for utviklingen i Shtokman-prosjektet, men hva er betingelsene i avtalene med Total og StatoilHydro, undrer Lesikhina, og nevner den økonomiske risikoen ved Sakhalin-prosjektet som et eksempel på at ting kan gå galt.

– Shtokman er bare Gazproms våpen i selskapets internasjonale spill. Hvordan Shtokman skal utvikles, vil fullt ut bli bestemt av Gazprom. Og fordi Gazprom er et statlig selskap, mener jeg alt de foretar seg bare har med politiske interesser i Russland å gjøre, sier Lesikhina.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ingen sjanse

Hun levner norsk leverandørindustrien små sjanser til å få kontrakter i forbindelse med utbyggingen av Shtokman.

– Jeg tror de viktigste kontraktene vil bli forbeholdt russiske bedrifter etter direktiv fra Putin. På det nåværende tidspunkt har Gazprom allerede gjort avtaler med Viborgskiy verftet om bygging av offshore oljeplattformer, en kontrakt til 59 milliarder russiske rubler, sier Lesikhina.

Hun mener også at StatoilHydro kommer til å bruke så mye tid og penger på Shtokman, at selskapet ikke vil være villig til å forkaste hele prosjektet på grunn av en eller annen konflikt.

– Derfor vil det norske selskapet være svært ettergivende overfor Gazprom, sier Nina Lesikhina.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.