INDUSTRI

Milepæl i kampen mot arvelig kreft

Internasjonalt forskningsarbeid har gitt resultater.

Det velrenommerte fagtidsskriftet Nature Genetic publiserte søndag det som omtales som et vesentlig fremskritt i kampen mot arvelig kreft.
Det velrenommerte fagtidsskriftet Nature Genetic publiserte søndag det som omtales som et vesentlig fremskritt i kampen mot arvelig kreft. Bilde: Colourbox

Et stort internasjonalt forskningsarbeid har gitt langt sikrere informasjon om hvilke gener som øker risikoen for arvelig tarmkreft og hvilke som ikke gjør det.

Det velrenommerte fagtidsskriftet Nature Genetic publiserte søndag det som omtales som et vesentlig fremskritt i kampen mot arvelig kreft.

Les også: 5 spådommer om hvordan teknologi vil endre livene våre

Arvelig tarmkreft

Tidsskriftet presenterer arbeidet til en tverrfaglige internasjonal forskningsgruppe som har utarbeidet nye retningslinjer for å tolke resultatet av gentester knyttet til arvelig tarmkreft.

Forskerne har gjennomgått alle de 12.645 ulike genvarianter som er rapportert å kunne gi tarmkreft i voksen alder og funnet ut at det var tvil om 2.360 av de ulike variantene er riktig vurdert.

Arbeidet har ført til nye prosedyrer for hvordan resultat av genfeil skal klassifiseres.

Norske Pål Møller har vært med i den internasjonale forskningsgruppen.

– Dette betyr at fra nå av kan den som ønsker å vite, få klar beskjed om det foreligger en genfeil som gir sykdom, eller om resultatet av testen viser normale forhold, sier Møller, som er seniorforsker og leder for Forskningsgruppe mot arvelig kreft ved Oslo universitetssykehus.

Riktige råd

Han sier legene nå kan være langt sikrere på at de tolkninger og råd som gis til enkeltpersoner og familier er så riktige som mulig.

Forskerne mener resultatene gir klare føringer for hvordan gentester for andre former for arvelig kreft, og gentester for andre arvelige sykdommer bør håndteres fremover.

Les også:

Ny MR-metode gir raskere svar

Norsk kreftvaksine forlenger livet til pasientene  

VIDEO: Slik utføres en grå stær-operasjon  

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.