DOKTORGRADER

Mikrosystemers oppførsel

Atle Abelsen
2. sep. 2004 - 15:13

Slike systemer kjennetegnes ved svært liten fysisk størrelse og tett kobling mellom flere forskjellige fagdisipliner, som for eksempel mekanikk og elektronikk.

Dette kan gjøre det vanskelig å forstå hvordan systemene virker, og det er derfor viktig å lage enkle modeller som gir en designer mulighet til å forstå og analysere mikrosystemets virkemåte uten å være spesialist innenfor de involverte fagdisipliner.

Med utgangspunkt i nøyaktige, men kompliserte, numeriske modeller viser Westby hvordan man kan forenkle modellene til å bli små og enkle, samtidig som de hjelper til med å gi intuitiv fysikalsk forståelse av systemenes (ikke-lineære) oppførsel.

Han har også analysert en annen angrepsvinkel, der han tar utgangspunkt i designerens fysikalske forståelse av systemet, og benytter denne kunnskapen til å bygge den enkle modellen direkte.

I forbindelse med arbeidet har Westby blant annet analysert et airbag-akselerometer og et helt nytt elektromagnetisk system som kan benyttes som et friksjonsfritt lager.

Avhandlingen har tittelen «Macromodeling of microsystems / Makromodellering av mikrosystemer».

Arbeidet er utført ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon, NTNU, med professor Tor A. Fjeldly som veileder. Det er finansiert av Norges forskningsråd og SensoNor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.