IT

Microsoft og Google i priskrig om nettskyen

Erkerivalene har begge kuttet prisene kraftig på sine nettlagringspakker.

Microsoft og Google priser sine nettskytjenester stadig lavere.
Microsoft og Google priser sine nettskytjenester stadig lavere. Bilde: Teknisk Ukeblad
25. juni 2014 - 14:18

Flere og flere oppdager fordelene ved å ha viktige datafiler lagret i nettskyen, og synkronisert mellom PC-er, nettbrett og mobiler.

Stikkord er at alt blir tilgjengelig til enhver tid, samtidig med at dataene er trygge selv om én av enhetene skulle gå i stykker eller havne på avveie.

Men konkurransen om kundene tilspisser seg, og de to gigantene Google og Microsoft har innledet en real priskrig de siste månedene.

Les også: Slik får du mye skylagring helt gratis

Full pakke

I motsetning til mange av konkurrentene innen nettlagring tilbyr begge disse også et webbasert univers som strekker seg mye lenger enn til ren lagring og synkronisering av mapper og filer.

Sentralt står muligheten til å opprette og redigere dokumenter, regneark og presentasjoner, samhandle og dele informasjon, i tillegg til epost og kalenderfunksjonalitet.

Google var først ute med å kutte prisene på deres Google Drive-tjeneste. Nå har også Microsoft besluttet å gjøre det samme for deres OneDrive.

Les også: Ny norsk fildelingstjeneste skal bli mye mer enn en ny Dropbox

Dette får du

Alle får nå 15 GB gratis plass både hos Google og Microsoft. Tidligere tilbød Microsoft kun 7 GB uten kostnad.

Allerede i mars kuttet Google prisen fra 30 kroner til 12 kroner i måneden for 100 GB nettlagring.

Microsoft kutter i disse dager prisen på 100 GB fra 24 kr og 50 øre til 14 kroner. Trenger du mer, får du heretter 200 GB for 28 kroner i måneden hos Microsoft.

Google tilbyr ikke denne kapasiteten per i dag, men har flere andre abonnementer med større kapasiteter.

– Prisene per måned går kraftig ned på disse to pakkene, men det er brukere av Office 365 som virkelig vil dra nytte av endringene våre. Disse vil få hele 1000 GB til disposisjon, til samme pris som før, forteller kommunikasjonsdirektør i Microsoft, Christine Korme, til Teknisk Ukeblad.

Tidligere fikk disse kun 20 GB hver.

Office 365 er en kontorsuite bestående av blant annet Word, Excel og PowerPoint. Personal-varianten koster 55 kroner i måneden og gjelder for én bruker.

Home-varianten koster 80 kroner i måneden og gjelder for inntil fem brukere, der altså hver får inntil 1 TB lagringsplass i skyen hver etter endringene.

Les også: Slik holder du dokumentene dine hemmelig

Slik fungerer tjenestene

Har du Windows-PC eller Mac installerer du et klientprogram som oppretter en spesiell mappe. Alt av undermapper og filer synkroniseres automatisk med ditt område i nettskyen, og med eventuelle andre datamaskiner du disponerer.

Hvis du har Windows 8.1 vil OneDrive-mappen allerede være en integrert del i operativsystemet, og du kan enkelt bestemme hvilke mapper og filer som skal synkroniseres ved å høyreklikke på dem i Utforsker.

Mapper og filer som ikke synkroniseres vil lastes ned først når du klikker på dem. På den måten sparer du lokal lagringsplass.

På mobil og nettbrett får du tilgang til mappene og filene gjennom apper. Også her lastes filene ned først når du aksesserer dem. Det er også enkelt å laste opp bilder og videoklipp fra mobiler og nettbrett til ditt område i nettskyen.

Både Google og Microsoft tilbyr en rekke funksjoner knyttet til mappene og filene dine, dersom du besøker området ditt gjennom nettleseren. Du kan for eksempel redigere dokumenter, organisere, slette og dele innhold med andre.

Alle endringer blir automatisk synkronisert ut til enhetene dine. I tillegg har begge tjenestene revisjonshistorikk, og du kan for eksempel enkelt gjenopprette dokumenter til en tidligere tilstand, og få tilbake slettede filer.

 

Les også:

Microsoft vil levere rimelige mobiler til næringslivet

Nå skal Google bygge satellitter

Dette risikerer du ved å lagre filer i nettskyen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.