OLJE OG GASS

– Mexicogolfen forandrer alt

REKKER IKKE: Bellona har ikke kapasitet til en faglig forsvarlig håndtering av både Deepwater Horizon-katastrofen og forvaltningsplanen, fortviler Frederic Hauge.
REKKER IKKE: Bellona har ikke kapasitet til en faglig forsvarlig håndtering av både Deepwater Horizon-katastrofen og forvaltningsplanen, fortviler Frederic Hauge. Bilde: Leif Hamnes
Leif Hamnes
8. juni 2010 - 15:09

SVOLVÆR: Mange faktabokser rundt om i landets aviser må forandres etter høringskonferansen i Lofot-hovedstaden Svolvær. Den oppdaterte forvaltningsplanen for Barentshavet – Lofoten kommer ikke lenger i 2010, men i 2011.

Årsaken er enkel: Deepwater Horizon-ulykken, som siden den skjedde har påvirket debatten rundt oljevirksomhet på alle nivåer – også i spørsmålet om Lofoten og Vesterålen.

– Vi må vite nøyaktig hva som har skjedd, følge opp næringen og enkeltselskaper for å sikre at lærdommer blir trukket på alle nivåer. Kunnskapen blir grunnlaget for framtidig sikkerhetsstandard for petroleumsvirksomheten på hele norsk sokkel, er olje- og energiminister Terje Riis-Johansens (Sp) begrunnelse.

Krever utsettelse

Bellona mener dette også må gjenspeiles i høringsfristen.

SER IKKE PROBLEMET: Fagsjef for konsesjonspolitikk i OLF, Erling Kvadsheim.
Bellona mener dette også må gjenspeiles i høringsfristen. SER IKKE PROBLEMET: Fagsjef for konsesjonspolitikk i OLF, Erling Kvadsheim. Leif Hamnes

– Katastrofen i Mexicogolfen er oljebransjens Tsjernobyl, en hendelse som vil definere bransjen i tiden som kommer. Erfaringene fra Deepwater Horizon er ekstremt verdifulle for den nasjonale debatten, og viktige opplysninger tikker inn daglig. Det ville være galskap å ikke la dette bli en del av den helhetlige høringen, sier Frederic Hauge.

Ingen lukket dør

OLF deler ikke bekymringen.

– Vi har innrettet oss etter fristen gjennom de prosessene vi har satt i verk underveis. Den informasjonen som er kommet fram, er på et for tidlig stadium til å kommentere, men vi skal greie å håndtere dette innen 1. juli. Det varsles dessuten fra regjeringen at det vil bli gitt utsatt høringsfrist på deler av grunnlagsmaterialet, sier Erling Kvadsheim i OLF.

Heller ikke hos miljøvernminister Erik Solheim (SV) får Bellona gehør for kravet.

– Det er på ingen måte snakk om en lukket dør eller noen absolutt tidsfrist. Alvorligheten av oljekatastrofen tilsier at vi gir rom for innspill hele veien fram til stortingsdebatten, som vi nå må forvente at utsettes til 2011, sier Solheim til Teknisk Ukeblad.

TAR SEG BEDRE TID: Miljøvernminister Erik Solheim (SV).
TAR SEG BEDRE TID: Miljøvernminister Erik Solheim (SV). Leif Hamnes

Dras i begge ender

Tonene fra statsråden faller i dårlig jord hos Frederic Hauge.

– Dette kan resultere i en dårligere prosess. Bellona investerer betydelige ressurser på situasjonen i Golfen. Det gjøres blant annet et stort og ikke minst med norske øyne svært relevant arbeid med å følge kongresshøringene i USA – en jobb som ikke nødvendigvis vil bli gjort av noen andre. Opprettholdes denne fristen, tvinges vi til å gi slipp på denne enestående muligheten til fordel for et faglig forsvarlig høringssvar, sier Hauge.

Materialet som skal leses gjennom krever et lesetempo tilsvarende det doble av at jusstudium på halv tid, illustrerer Bellona-lederen.

– Greit nok at vi er flere på jobben, men det får være grenser. Hele høringsprosessen har jo foregått under parolen «helhetlig behandling». Det er svært bekymringsfullt om ikke katastrofen i Golfen anses som en del av denne helheten, sier Hauge.

Les mer om: