NETTARKIV

Mer til bygg, mindre til materiell

11. okt. 2001 - 14:22

2002 er startåret for den kraftige omleggingen av Forsvaret. Derfor legges det mer vekt på investeringer enn på drift. Årlig drift må reduseres med 2.000 millioner kroner i forhold til tidligere år, hvis Stortingets plan for omlegging i perioden 2002-2005 skal holdes.

Forslaget sier lite om missiltorpedobåter og kampflykjøp. Budsjettet er, med tilskudd til norske styrker i utlandet, økt med 2,5 prosent i forhold til årets budsjett. Andre viktige investeringsområder er nytt enhetshelikopter, videreføring av fregattkjøpene og ferdiggjøring av det isforsterkede kystvaktfartøyet KV Svalbard.

Ingen antiterror-midler

Budsjettet tar ikke høyde for økte driftsutgifter og investeringer i forbindelse med kampanjen mot internasjonal terrorisme. NATOs Artikkel 5 krever at de andre medlemmene stiller opp når et medlem angripes.

Men i budsjettet får ikke Forsvaret ekstra midler til innsats av for eksempel spesialstyrker. Forsvaret må søke Stortinget om ekstra midler hvis behovet oppstår, skriver departementet i sitt budsjettforslag.

Etterlyser penger

Leverandørindustrien etterlyser midler for å gi Norge mulighet til å kjøpe seg inn i utenlandske kampflyprosjekt som Eurofighter og det amerikanske JSF. En slik deltagelse vil ifølge direktør Per O. Lie i industriavdelingen hos Bertel O. Steen A/S - en stor leverandør av diverse forsvarsmateriell - kunne gi Norge bedre prosjektadgang og åpne dører for norsk forsvarsindustri. Det er ventet at dette punktet vil bli tatt opp i budsjettdebatten.

Ingen penger til missiltorpedobåter

Sjøforsvaret får altså beskjed om at de kan fortsette fregattprosjektet, mens prosjekt missiltorpedobåt av Skjold-klasse - et fartøy Stortinget har vedtatt at Norge skal anskaffe seks av, ikke får en eneste krone.

I budsjettforslaget sier departementet at "Sjøforsvarets styrkestruktur skal over tid videreutvikles gjennom anskaffelse av fem fregatter med maritime helikoptere for antiubåtoperasjoner, innføring av Skjoldklasse missiltorpedobåter anskaffelse av nytt sveipemateriell til Alta-klasse minesveipere og anskaffelser til og innfasing av Kystjegerkommandoen".

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.