INDUSTRI

Mer penger til eksportindustri

Sylvia Brustad, næringsminister
Sylvia Brustad, næringsminister Bilde: Scanpix
Camilla Aadland
31. okt. 2008 - 13:06

Regjeringen har ikke tid til å vente, og øker dermed rammen for GIEKs alminnelige garantiordning fra 50 til 60 milliarder kroner umiddelbart.

Årsaken er uroen i finansmarkedene og en svakere krone.

10 milliarder

Garanti-Instituttet for Eksportkreditt skal fremme norsk eksport og investeringer i utlandet, og garantere for eksport til land over hele verden.

I Statsbudsjettet for 2009 er det foreslått å utvide GIEKs ramme med 10 milliarder kroner.

Maritim industri

– Vi kan imidlertid ikke vente på budsjettvedtaket i Stortinget i desember. Uroen i de finansielle markedene har ført til et akutt behov for å utvide rammen umiddelbart. Stortinget bør derfor godkjenne denne utvidelsen allerede nå, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i en pressemelding.

Hun fremholder at dette vil være spesielt viktig for offshoreindustrien og de maritime næringene.

Finansuroen brer seg

– Det er svært viktig å opprettholde GIEKs gode tilbud under den alminnelige garantiordningen nå som den finansielle uroen brer om seg i land etter land, også Norge, sier Brustad.

Mer enn 80 prosent av GIEKs ansvar og tilsagn er i amerikanske dollar. Fra juni til oktober i år har den norske kronen svekket seg over 40 prosent mot dollaren.

Vanskeligere å få lån

Dette innebærer at en større del av dagens ramme er blitt bundet opp helt uavhengig av etterspørselen. I tillegg har uroen i finansmarkedene gjort det atskillig dyrere og vanskeligere å få lån og garantier i det private markedet.

– Det er spesielt viktig at GIEK er operativ med tilbud til norsk eksportindustri i disse tider, sier Brustad, som håper dette bidrar til å gi norske eksportbedrifter forutsigbare rammevilkår.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.