BYGG

Mer kritisk løsning med cellulose

Snitt av vegg med cellulosefiber løsull.
Snitt av vegg med cellulosefiber løsull.Bilde: Joachim Seehusen

– Det er ting som tyder på at mineralullplater kanskje er mer utførelsessensitive enn vi har vært klar over. Ting tyder på at korreksjonsfaktoren man bruker for feil utføring, er for liten, sier d.ing. Leif Øie hos Norconsult.

Øie sittier i ekspertpanelet til Rådgivende Ingeniørers Forening med innemiljø og sikkerhet som sitt fagfelt.

Irrelevant

Øie har sett på sterke og svake sider ved de to metodene for Teknisk Ukeblad. Han sier det er helt åpenbart at cellulosefiber er mer utsatt for fuktskader, sopp og råte enn mineralull hvis det er fuktighet tilstede.

– Men det er jo helt irrelevant så lenge det ikke er fukt, påpeker han.

– Er det et fornuftig alternativ?

– Det er i hvert fall et alternativ. Jeg vil understreke viktigheten av bygningsfysisk kompetanse. Fukt- og varmetransport i konstruksjonen blir viktigere enn med mineralull og dampsperre.

Svenske Statens Provningsanstalt har gått god for enkelte standardløsninger som er grundig dokumentert og godkjent.

Trygge konstruksjoner

– Med kompetansen til svenske Statens Provningsanstalt eller gode norske miljøer, kan man få trygge konstruksjoner. Men å slippe det helt løs uten disse forbeholdene er jeg skeptisk til, sier innemiljøeksperten.

Norsk Celluloseisolasjon AS har betalt for en 10-årig forsikring mot sopp og råteskader for å møte frykten. Til nå er denne forsikringen aldri benyttet, ifølge Arne Krumsvik hos produsenten.

– Jeg tror likevel det er litt tidlig å kutte ut forsikringen, Statens Provningsanstalt er ikke tilstede ved ethvert byggeprosjekt, sier Øie.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.