KRAFT

– Mer dramatisk enn Hardanger

NEI TAKK: Ordfører Jon Askeland i Radøy kommune mener det vil være langt mer dramatisk med en ny kraftlinje i hans kommune enn i Hardanger, fordi mastene vil bli mer synlige i det flate, åpne kystlandskapet.
NEI TAKK: Ordfører Jon Askeland i Radøy kommune mener det vil være langt mer dramatisk med en ny kraftlinje i hans kommune enn i Hardanger, fordi mastene vil bli mer synlige i det flate, åpne kystlandskapet. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
31. jan. 2011 - 07:43

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil bygge kraftlinje gjennom fire kommuner mellom Kollsnes og Mongstad langs kysten nord for Bergen.

Store deler av linjen vil bestå av kraftmaster. NVEs innstilling skal endelig behandles av Olje- og energidepartementet, skriver Aftenposten.

Les også: Flere vil ha kraftlinjer i Hardanger

– Vanskelig å forsvare

Ordfører Jon Askeland (Sp) i Radøy kommune, en av de fire kommunene som berøres av planen, sier det er et stort lokalt engasjement i saken, og at saken vil bli en kystvariant av Hardanger-opprøret.

– Dette er langt mer dramatisk enn Hardanger. Inngrepet i naturen vil bli mer synlig fordi kraftmastene vil bygges i et flatt og åpent kystlandskap, sier Askeland.

Han mener innstillingen fra NVE, dersom den blir stående, vil gjøre det svært vanskelig for ham som Sp-politiker å forsvare regjeringen i lokalvalgkampen senere i år.

Les også: – Enøk er løsningen

Ville ha kabel

Kommunene som berøres av planen er Øygarden, Radøy, Austrheim og Lindås. Ordførerne ønsket at hele linjen skal legges i kabel, slik at den ikke vil være synlig. NVE har valgt å satse på en linje i luften på en strekning av 20 kilometer av totalt 35 kilometer.

Naturvernforbundet og NVE selv beskriver området Austrheim som et spesielt sårbart naturområde.

NVE-direktør Agnar Aas forsvarer innstillingen med at kraftlinjen er avgjørende for å sikre strøm til folk i Bergen-området.

Han er klar over at deler av traseen vil ramme sårbar natur, men legger til at mastene vil være lavere enn andre master, og at det vil bli stilt strenge vilkår til utbyggeren BKK Nett for å redusere skadevirkninger for miljøet.

Les også: Kan mørklegge Bergen

Kraftforsyning

Avdelingsdirektør Rune Flatby i NVE opplyser at miljøhensyn er blitt vurdert, men at de viktigste hensynene har vært leveransesikkerhet til Bergen og god kraftforsyning til gassanlegget på Troll.

Han sier at politikerne på Stortinget ikke åpner for merkostnader som sjøkabel vil innebære, og at NVE derfor satser på rimeligere master i stedet.

Les også: Slaget om Hardanger

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.