BYGG

Mer asfaltbråk:
Påstår ulovlig oppkjøp

STØY: Det er støy i asfaltbransjen med påstander om ulovligheter og urent spill.
STØY: Det er støy i asfaltbransjen med påstander om ulovligheter og urent spill. Bilde: colourbox.com
Joachim Seehusen
7. jan. 2011 - 15:50

Mesta Industri består av tidligere Mesta Asfalt og Mesta Stein. Avtalen ble godkjent av styrene i Mesta Konsern og Lemminkäinen Norge før jul.

Det er plikt til å melde foretakssammenslutninger til Konkurransetilsynet hvis de involverte foretak har en samlet årlig omsetning i Norge på over 50 millioner kroner. Her har Lemminkäinen valgt å bruke det som kalles fullstendig melding. Det utløser en mer omfattende prosedyre fra Konkurransetilsynets side.

– Det har vi rett og slett gjort for å vinne tid, oppkjøpet kan ikke gjennomføres før Konkurransetilsynet har gitt sin godkjennelse. Vi regnet med at om vi leverte en alminnelig melding ville det utløse et krav om fullstendig melding, sier Finn Halvor Skaar, Lemminkäinen Norge.

Påstått underpriset

På den anonyme bloggen asfaltindustri.blogg.no står det et lengre innlegg der det blir hevdet at Mestaaksjene er sterkt underpriset og at oppkjøpet vil forrykke konkurransen. I bloggen blir det hevdet at det er flere aktører i bransjen som vil være villig til å betale 2-3 ganger kjøpesummen som nå er offentliggjort.

Det er, etter hva Teknisk Ukeblad erfarer, den tidligere Mesta-ansatte Karl Aksel Vik som står bak denne bloggen. Vik går langt i å antyde at det har foregått brudd på konkurranselovgivningen og at Mesta etter salget vil få lavere pris på asfaltering enn gjeldende markedspriser.

Mesta Industri omsatte i 2009 for 920 millioner kroner, selskapet har 169 ansatte. Det var underskudd i 2008, i 09 og det blir også underskudd i 2010, forteller Erik Riste, kommunikasjonsdirektør i Mesta.

Les også: Asfaltentreprenør vil sprenge tunneler

Tar avstand

Karl Aksel Vik driver i dag eget selskap, og er for tiden leid ut til Peab.

– Dette er noe Peab ikke vil stå for, vi vil ikke bli forbundet med dette, sier pressekontakt Line Fredriksen i Peab.

Hun forteller at toppledelsen i Sverige er orientert.

– Vi har bedt dem rydde opp, og det er for tidlig å si om dette vil få noen konsekvenser for vårt forhold til Vik, sier hun.

Brev til konkurrentene

– Vi har nylig sendt ut brev til aktuelle kunder og konkurrenter av partene og bedt om innspill. Disse vil da få anledning til å uttale seg om oppkjøpet og hvilke konsekvenser det kan få for konkurranseforholdene i de aktuelle markedene selskapene har virksomhet i, sier seksjonsleder Ingrid Kjeldstad Gullaksen ved Seksjon for industri, bygg og anlegg i Konkurransetilsynet.

Hun forteller at saken har tre mulige utfall ved at Konkurransetilsynet enten kan forby oppkjøpet, sette vilkår knyttet til oppkjøpet eller velge å ikke gripe inn.

Saksbehandlingen er i tidlig fase og jeg kan ikke si noe om utfallet på det nåværende tidspunkt. Innen 70 dager fra mottak av meldingen må vi imidlertid ta stilling til hvorvidt vi har innsigelser i saken, sier Gullaksen.

Hun kan fortelle at Konkurransetilsynet allerede har mottatt flere innsigelser til oppkjøpet fra berørte aktører i markedet, men hun vil ikke si fra hvem eller hvor mange.

– De har fått en meget, meget gunstig pris og vi gratulerer Lemminkäinen med kjøpet. Vi har ingen innsigelser, sier Kai Krüger Henriksen, konserndirektør for kommunikasjon i Veidekke.

Line Fredriksen ønsker ikke å kommentere hvordan Peab vil svare på forespørselen fra Konkurransetilsynet.

Les også:

Mesta gir opp asfalt og pukk

Asfaltproduksjonen ned 9 prosent

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.