OLJE OG GASS

Mens Kleven krever full stopp, fortsetter byggingen av Sverdrup på det polske verftet

Kværner støtter seg på verftet som beskyldes for slavearbeid.

Johan Sverdrup har på mange vis blitt redningen for norsk økonomi: Store kontrakter har blitt delt ut, og feltet har planer om drift i mange tiår. Deler av boligkvarteret (t.v.) blir bygget ved Crist-verftet i Polen.
Johan Sverdrup har på mange vis blitt redningen for norsk økonomi: Store kontrakter har blitt delt ut, og feltet har planer om drift i mange tiår. Deler av boligkvarteret (t.v.) blir bygget ved Crist-verftet i Polen. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
8. juni 2016 - 13:09

Norske Kleven krever full stopp i bruken av nordkoreanske arbeidere ved det polske Crist-verftet. Fremskrittspartiets Erlend Wiborg ber om at alle norske arbeider ved verftet stanses midlertidig. Samtidig fortsetter arbeidene med boligkvarteret på gigantprosjektet Johan Sverdrup ved det omstridte verftets offshoredivisjon.

Det bekrefter Statoil for Teknisk Ukeblad.

Deler av Johan Sverdrup-prosjektet er nemlig for øyeblikket under arbeid på verftets offshoreavdeling. Samtidig har Crist den siste tiden fått søkelyset på seg for angivelig bruk av tvangsarbeidere.

Verftet bekreftet denne uken bruken av nordkoreanere, men avviste overfor Teknisk Ukeblad at de kunne kalles tvangsarbeidere.

Omkom på Kleven-prosjekt

Bakgrunnen er at mediehuset Vice har avslørt bruk av nordkoreanske tvangsarbeidere på skipsverftet Crist i Gdynia.

Én av de aktuelle arbeiderne skal ha omkommet som følge av sveising på skroget til det norske skipet Polar Empress, der norske Kleven var oppdragsgiver.

Den nordkoreanske arbeideren skal ha blitt så forbrent at han døde av skadene. Liket ble sendt tilbake til Nord-Korea sammen med en kompensasjon på 637 euro til familien, ifølge Vice.

Det er Crist sin offshoreavdeling (dødsulykken på Polar Empress skjedde på skipsverftet, red.anm.) som har fått kontrakten fra Kværner-KBR på Sverdrup. Arbeidet har nettopp startet, ifølge Statoil.

Her, på Crist-verftet i Gdynia i Polen, avslørte Vice-reporterne at det benyttes nordkoreanske tvangsarbeidere. Statoils Johan Sverdrup-prosjekt får deler av sitt boligkvarter fra offshoreavdelingen til den polske verftsgiganten. <i>Foto: Vice</i>
Her, på Crist-verftet i Gdynia i Polen, avslørte Vice-reporterne at det benyttes nordkoreanske tvangsarbeidere. Statoils Johan Sverdrup-prosjekt får deler av sitt boligkvarter fra offshoreavdelingen til den polske verftsgiganten. Foto: Vice

Kværner sier til Teknisk Ukeblad at det ikke har vært involvert nordkoreanske arbeidere på Sverdrup-kontrakten. Også bransjepublikasjonen Upstream har omtalt dette.

Les også:

Polakker, ukrainere og indere

– I Kværners bestilling fra Crist er det avtalt at det kun skal benyttes medarbeidere med kvalifikasjoner som vil sikre god HMS og kvalitet i sin underleveranse. Per i dag er det involvert statsborgere fra Polen, Ukraina og India, ifølge kommunikasjonssjef i Kværner, Torbjørn Andersen.

Andersen sier at de har som en grunnleggende forutsetning at alle aktiviteter skal være i henhold til regler og gode internasjonale standarder innen helse, miljø, sikkerhet, etikk og menneskerettigheter.

– Vi krever også at leverandørene våre opererer på samme måte. Vi følger opp etterlevelsen av Crist sine forpliktelser som en del av vår kontakt med Crist Offshore, sier han.

Andersen forteller videre at etter hva Kværner vet, har Crist arbeidet i henhold til forpliktelsene som er satt av både Kværner og offentlige myndigheter.

– Vi har ikke kunnskap om at Crist skal ha benyttet tvangsarbeidere av noen nasjonalitet, verken nå eller i tidligere perioder. Ledelsen i Crist har benektet påståtte regelbrudd og bruk av tvangsarbeid og har lovet Kværner en grundig gjennomgang, inkludert bruk av tredjepartsvurdering, heter det.

– Kværner undersøker

Statoil, som er Kværner-KBR sin oppdragsgiver for boligkvarterleveransen, sier til Teknisk Ukeblad at de ikke har vært kjent med bruk av nordkoreanske tvangsarbeidere på Crist.

– Kværner, som ansvarlig for kontrakten, gjør undersøkelser rundt disse påstandene. Vi følger dette arbeidet tett, sier pressetalsmann Ola Anders Skauby.

Inntil undersøkelsene er konkludert, vil arbeidet på Sverdrup-kontrakten, som er helt i startfasen, fortsette som planlagt, ifølge Skauby.

Statoil holder også frem at de har personell på verftet som jevnlig utfører inspeksjoner med fokus på HMS og kvalitet.

Skauby sier at selskapet har og følger strenge krav til menneskerettigheter og gjennomfører jevnlig verifikasjoner hos leverandørene de benytter.

– Vi uttrykker en klar forventning gjennom våre kontrakter og leverandørerklæringen at leverandørene følger de lover, forskrifter og avtaler som gjelder der vi driver våre operasjoner, samt at internasjonale standarder for lønns- og arbeidsvilkår følges.

Kleven: Vårt krav er absolutt

Som tidligere meldt har det norske selskapet Kleven tatt affære med informasjonen om de angivelige tvangsarbeiderne. De hadde møte på toppnivå med verftet.

– Vi har formidlet vårt klare standpunkt om at dette er helt uakseptabelt og at vi forventer at det opphører umiddelbart. Dette vil bli tett fulgt opp, uttalte Kleven i slutten av mai.

Kommunikasjonssjef Ellen C. Kvalsund sier at de fortsatt holder på å få fakta på bordet og at deres krav gjelder nordkoreanske arbeidere generelt, ikke bare på Klevens prosjekter.

– Vi har generelt krevd opphør i bruk av nordkoreansk arbeidskraft. Vårt krav om stans i bruken av nordkoreanske arbeidere hos en underleverandør av Crist er absolutt. Vi er i dialog med relevante partnere om dette og kommenterer ikke ytterligere før disse samtalene er avsluttet, sier hun.

Kleven bekrefter også dødsfallet overfor Teknisk Ukeblad, og at det skal være en nordkoreansk arbeider det er snakk om.

– Det er den informasjonen vi har fått, og vi har ingen grunn til å tvile på det, sier hun.

Verftet: Ærekrenkende

Crist-verftet i Polen har i to uker unngått å besvare Teknisk Ukeblads henvendelser om denne saken. Denne uken brøt de tausheten og bekreftet bruken av nordkoreanske arbeidere.

De avviste dog på det sterkeste at de arbeidet under tvilsomme forhold og hevdet at alle papirene på de nordkoreanske arbeiderne var i orden.

Samtidig kalte de dokumentaren fra Vice for ærekrenkende, og varslet rettslige skritt for å renvaske navnet sitt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.