KRAFT

Menneskelig feil bak vindparkhavari

Vindturbinen er blitt til en søppelhaug. En arbeider ble drept og en annen alvorlig skadet da masten knakk og turbinbladene gikk i bakken i Oregon, lørdag 25. august 2007. Turbinen er levert av Siemens Wind Power i Danmark.
Vindturbinen er blitt til en søppelhaug. En arbeider ble drept og en annen alvorlig skadet da masten knakk og turbinbladene gikk i bakken i Oregon, lørdag 25. august 2007. Turbinen er levert av Siemens Wind Power i Danmark. Bilde: LiveLeak
Jannicke Nilsen
29. aug. 2007 - 13:08

For hurtig rotasjon på rotorbladene, er den mest sannsynlige teori for hvorfor den danskproduserte vindturbinen knakk i to i Oregon, USA, sist lørdag.

I en rapport avviser Siemens at ulykken skyldes konstruksjonsfeil, men bedriften sier ingenting om hva som fikk rotorbladene til å snurre for fort.

– Vi har fått en rapport som konkluderer med at ulykken skyldes menneskelig svikt. Så langt jeg forstår har vindmøllen blitt utsatt for belastning den overhodet ikke har vært beregnet for, opplyser pressetalsmann i Statkraft, Knut Fjerdingstad.

Tillater ferdsel

Statkraft har igjen åpnet sine vindparker på Smøla, Hitra og i Kjøllefjord for alminnelig ferdsel, og har igjen tillatt mannskap å arbeide i maskinhusene.

Vindmøllen som havarerte i USA var av samme type som de 109 vindturbinene som står på Statkrafts tre vindkraftanlegg.

– Vi anser dette som en engangshendelse, og har fått forsikringer om at det ikke er noe å være engstelig for, så lenge man følger retningslinjene for bruken, sier pressetalsmann i Statkraft, Knut Fjerdingstad.

Roterte for fort

TU.no har ikke lykkes i å få kontakt med Siemens Wind Power, som har produsert vindturnbinene. Men bedriftens kommunikasjonssjef sier at rotorbladene roterte hurtigere enn normalt.

– Basert på våre foreløpige undersøkelser er det en rekke indikasjoner på at den overdrevne hastighet oppsto etter at en sekvens av prosedyrene ble utført, sier Martin Olesen til danske Ingeniørens nettutgave.

For kraftig vind er utelukket som medvirkende årsak. Ifølge nettavisen blåste det 11 meter i sekundet. Ifølge Statkraft stopper vindmøllen automatisk når vindstyrken overstiger 20 sekundmeter.

Sikkerhetsinstruks

Siemens har utstedt en sikkerhetsinstruks som berører alle kritiske rutiner knyttet til drift og vedlikehold av vindturnbinene etter hendelsen.

Alt personell i vindparkene til Statkraft er nå oppdatert på sikkerhetsinstruksen for arbeid i maskinhusene.

Siemens har 6.400 vindmøller som er identiske med den møllen som kollapset i Oregon. Møllen er på 2,3 megawatt og hadde en høyde på 122 meter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.