MASKINER & UTSTYR

MGF: "Ikke godkjente maskiner er et stadig problem"

MGFs fagsjef kommenterer den nylige rettssaken om en kinesiskprodusert hjullaster.

Fagsjef Njål Hagen i Maskingrossisternes Forening.
Fagsjef Njål Hagen i Maskingrossisternes Forening. Foto: ©2015 Olav Heggø, Fotovisjon
Njål Hagen, fagsjef i MGF
5. mars 2019 - 12:45

HER ER BAKGRUNNEN: Kinesisk hjullaster med vesentlige mangler: Kunden hadde rett til å heve kjøpet

Det er dessverre et stadig tilbakevendende problem at maskiner som ikke er godkjent for bruk i Norge og Europa dukker opp på det norske markedet.

Vi i Maskingrossisternes Forening (MGF) har kjent til dette i mange år og for flere år siden gikk vi sammen med de store maskinbrukerforeningene – Maskinentreprenørenes forbund (MEF), Entreprenørbransjen Bygg og Anlegg (EBA) og Norsk Utleieforening (NU) - for å informere bransjen om maskiner som ikke er CE-merket.

Det mye omtalte CE-merket er det synlige beviset på at en maskin oppfyller kravene som er fastsatt i maskinforskriftene som gjelder for EU/EØS-landene. CE-merket er et bevis for at produsenten har produsert maskinen i henholdt til kravene i maskinforskriften. I forskriftene er det blant annet krav til sikkerhet, utslipp, støy og vibrasjoner.

Maskiner som ikke er CE-merket kan være en fare for den som bruker den, kollegaer og miljøet. I tillegg kan andre konsekvenser ved ulovlige maskiner være at forsikringen erkjennes ugyldig, bortfall av finansiering og kraftig verdireduksjon.

For kort tid siden ble det avsagt en dom i Agder lagmannsrett vedrørende en slik maskin. I dette tilfellet dreier det seg om en liten hjullaster produsert i Kina. Denne hjullasteren selges gjennom en norsk forhandler, men det viste seg at det ikke finnes dokumentasjon for at den er produsert i henhold til maskindirektivet og er da ikke godkjent for bruk i Norge eller resten av Europa. I denne saken var det en våken kunde som stilte spørsmålstegn ved maskinens sikkerhet da den fortsatt var ny.

I andre saker oppdages det kanskje ikke at maskinen er ulovlig før den skal ha sakkyndig kontroll, service eller reparasjon. I andre tilfeller igjen oppdages det ikke før maskinene skal byttes inn ved kjøp av ny maskin. I slike tilfeller er det «heldigvis» bare det økonomiske aspektet som berøres. Noe annet er det om mennesker blir skadet på grunn ikke CE-merkede maskiner.

Ved kjøp av ny maskin gjennom seriøse aktører vil du som kunde alltid oppleve at samsvarserklæring følger maskinen og den er tydelig CE-merket. Om du kjøper brukt maskin og er usikker på om den er godkjent for bruk i Norge, ta kontakt med merkeforhandler. Da vil du få opplyst om maskinen er produsert i henhold til gjeldende forskrifter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.