– Hvis Statoil gjør det uvanlig bra, bør staten som hovedeier kreve mye større utbytte enn det som har vært vanlig. Da vil selskapet få mindre penger til å kjøpe seg stor og feit for, sier professor i petroleumsøkonomi Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI til NTB
Den norske oljegiganten vil trolig rapportere om et meget solid overskudd under kvartalspresentasjonen i hovedkvarteret på Vækerø i Oslo torsdag morgen. Analytikere venter et driftsoverskudd tett oppunder 40 milliarder kroner for andre kvartal.
First Securities er blant meglerhusene som viser til større produksjon og høyere priser når det opprettholder sin kjøpsanbefaling. Deres analytikere venter fortsatt høy produksjon internasjonalt, ifølge analyserapporten som ble gitt ut 20. juli.
Fjerde størst
Men nordmenn bør ikke juble altfor høyt over at Statoil vokser internasjonalt og ønsker å bli enda større, ifølge Noreng. Risikoen selskapet utsetter seg for vokser parallelt med størrelsen. Det ville neppe klart å bære kostnadene rundt en ulykke tilsvarende BP-katastrofen i Mexicogolfen, tror han.
Statoil er allerede fjerde størst i golfen og vil trolig være blant interessentene når BP selger unna eiendeler for 185 milliarder kroner for å dekke inn enorme tap.
– Vekst internasjonalt innebærer også at Statoil utsetter seg for betydelig høyere risiko. Selskapet ville trolig gått konkurs hvis det hadde blitt utsatt for en ulykke av samme omfang som BP opplever, sier Noreng.
Vil ha norske regler
Han mener staten også må vurdere å pålegge Statoil å følge strenge, norske sikkerhetsregler også internasjonalt fordi risikoen og kostnadene ved uhell kan bli dramatiske. I verste fall kunne en Statoil-konkurs velte deler av opprydningsutgiftene over på staten og til sjuende og sist de norske skattebetalerne.
– Statoil bør også pålegges å respektere fagforeningers organisasjonsfrihet og eventuelt innføre den norske ordningen med verneombud også internasjonalt, verneombud spiller en viktig rolle i å ivareta sikkerheten, sier Noreng.
Solid resultat
I gjennomsnitt venter analytikerne et driftsresultat i andre kvartal på drøyt 38 milliarder kroner, opp fra 24 milliarder kroner i andre kvartal i fjor, ifølge Stocklink.no, som siterer SIX Estimates.
Analytiker John Olaisen i Carnegie deler de optimistiske forventningene i markedet og viser til at Statoil nyter godt av produksjons- og prisvekst.
– Spesielt på gass har salget hatt god vekst i andre kvartal. Olje har gått noe ned, men totalen har gått opp, sier Olaisen til NTB. Han har ingen tro på at situasjonen i Mexicogolfen vil prege resultatet nevneverdig.
Det er blitt anslått i mediene at Statoil taper rundt en halv million dollar daglig i leie av to rigger som står i opplag på grunn av det midlertidige dypvannsforbudet etter BP-katastrofen. Statoil vil imidlertid ikke anslå noen størrelse på tapene.
– Vi har en betalingsforpliktelse, og det er klart den er en belastning for oss, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad for Nord-Amerika.