KRAFT

Mener CO2-fangst er botsøvelse

Sir Bob Geldof besøkte Zero10 på Gardermoen i dag.
Sir Bob Geldof besøkte Zero10 på Gardermoen i dag. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
22. nov. 2010 - 16:29

Gardermoen: – Dere er en CO2-nasjon. Hver natt lider dere med dårlig samvittighet. Og så prøver dere å vise vei med CO2-fangst og lagring. Jeg ser ikke at det kommer til å skje, sa Sir Bob Geldof på klimakonferansen Zero10 på Gardermoen i dag.

Tror ikke på CO2-fangst

Geldof etterfulgte statsminister Jens Stoltenberg, som framhevet at Norge vil fortsette å satse på CO2-fangst og lagring, selv arbeidet tar lengre tid og koster langt mer enn man trodde da arbeidet startet.

På oppfordring fra Teknisk Ukeblad utdyper Sir Bob Geldof hvorfor han ikke har tro på CO2-fangst og -lagring.

Geldof viser til en av de mest kjente teknologiene for CO2-fangst er problematisk.

– Tredobler volumet

– Jeg har akkurat lest en rapport som sier at det kun er ti prosent av karbonutslippet som kan gjøres om til flytende gass og injiseres ned i grunnen. Jeg vet flere er uenige i konklusjonen, men rapporten viser at når man trekker ut karbonet i en forbrenningsprosess, så tredobler man volumet. Man får ikke bare et karbonatom, men også to oksygenatomer knyttet til det. Vi får altså tre ganger den opprinnelige mengden. Og da er problemet, hvor skal vi lagre det?

Så kommer Geldofs egentlige budskap: Jordas befolkning må redusere forbruket og legge om livsstilen snarere enn å satse på en teknologisk løsning på problemet.

– Det er egentlig ganske patetisk at vi er på dette sporet. Jeg personlig ville ikke satset på en teknologisk fix for å løse klimaproblemet, selv om vi ikke liker konsekvensene. Vi skal ikke tilbake til middelalderen, men vi kan ikke fortsette å grave opp ting fra jorda og havbunnen, sier Geldof, og viser til oljen.

Bra for Norge

– Mener du Norges satsing på CO2-fangst og -lagring bortkastet tid og penger?

– Nei, for all del. Ikke hvis dere får det til å virke. Det er en av de tingene Norge bør satse på, utvikle teknologi så raskt som mulig. Det er bra for økonomien deres, forskningsmiljøet deres, det er bra for studentene og skolene deres, sier Geldof.

Men skal man tolke Sir Bob Geldof rett, er arbeidet med CO2-håndtering en av de tingene menneskene vil se tilbake på om hundre år og riste på hodet av.

Dårlig samvittighet

– Det er en helt ny økonomi som bygges nå og som vil definere dette århundret. I 2050 vil måten vi lever på i dag og de valgene vi tar se rare ut. Min bestefar døde i forrige måned, 96 år gammel, og de valgene han foretok seg i 1920 virker rare på oss nå.

– For Norges del, dere har i øyeblikket en haug med cash, og dere har dårlig samvittighet fordi dere har en økonomi basert på CO2-utslipp. Så hvis dere har lyst, vær så god, sier Geldof.

Ikke alle var enige i klimaforkjemperens kritikk mot CO2-fangst.

Stusser over rapport

– Jeg skulle gjerne sett den rapporten han snakker om. Det virker litt merkelig og er i så fall helt nytt for oss, sier Camilla Svendsen Skriung, rådgiver for Zeros arbeid med CO2-håndtering internasjonalt.

Også Bellona leder Frederic Hauge er skuffet over Geldofs syn på CO2-håndtering.

Bellona skuffet

- Det er trist at Geldof kommer med denne typen påstander. Uten CO2-håndtering blir det minst 70 prosent dyrere å løse klimaproblemene, ifølge Det internasjonale energibyrået, IEA, sier Hauge, og påpeker at CO2-rensing og lagring sammen med bioenergi er en av de få mulighetene for verden å bli såkalt karbon-negative.

- Skulle vi ikke satset på dette, hvordan skal vi ellers rense industrianlegg? spør Hauge.

Norges status som CO2-nasjon til tross, Sir Bob Geldof mener Norge er den rette nasjonen til å lede klimaarbeidet internasjonalt.

Les saken: Geldof mener Norge bør lede an

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.