ARBEIDSLIV

Membrankonferanse

Forskning på membraner har fått et kraftig oppsving de siste årene.

Denne teknologien vil gi enkle, miljøvennlige og ofte energisparende prosessløsninger.

Membranmoduler som separasjonsenheter er allerede med hell tatt i bruk i dagliglivet og i industrien, f.eks. kunstig nyre for dialyse, ferskvannsproduksjon fra sjøvann ved reversert osmose og produksjon av rent nitrogen (opptil 99 prosent) ved luftseparasjon.

- I dag ser man nesten ingen begrensninger for bruk av membraner. Det gjelder kun å utvikle den rette membran for det gitte system - slik naturen selv skiller gasser og væsker i livsprosessene, sier professor May-Britt Hägg ved Institutt for kjemisk prosessteknologi ved NTNU.

Hun er formann for den 20. EMS Summer School som arrangeres i Trondheim i uke 32 i regi av European Membrane Society (EMS), og forskningsgruppa MEMFO (Membranforskning) ved NTNU. Det blir den første større internasjonale konferansen innen membranteknologi for gassapplikasjoner i Norge.

Konferansen kan skilte med toppfolk fra Europa og USA. De skal presentere det nyeste i utviklingen innen gasseparasjon med membraner, brenselceller, membranreaktorer og membrankontaktorer. Også den store aktiviteten og bredden innen norsk forskning vil presentere seg.

Les mer på www.ivt.ntnu.no/ivm/EMS-2003

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.