ENERGI

Melder inn nytt kjernekraftverk til regjeringen

Norsk kjernekraft tror på en årlig produksjon på opptil 5 TWh for et kjernekraftverk nord-øst i landet, rundt tre prosent av total kraftproduksjon.

Norsk kjernekraft, med Jonny Hesthammer i spissen, har meldt inn enda et kjernekraftverk.
Norsk kjernekraft, med Jonny Hesthammer i spissen, har meldt inn enda et kjernekraftverk. Foto: Odd Mehus
14. juni 2024 - 08:44

− Norsk Kjernekraft iverksatte i dag det første steget i den formelle prosessen for å etablere et kjernekraftverk i Vardø eller et annet sted i Finnmark.

Det melder Norsk kjernekraft selv i en pressemelding.

I dag leverer selskapet et forslag til utredningsprogram for et kjernekraftverk i Vardø kommune til Energidepartementet. Meldingen er ment som kunnskapsgrunnlag til regjeringens varslede utredning om kjernekraft i Norge.

− Dette er et riktig og viktig skritt for å dekke fremtidens energibehov. Et kjernekraftverk i Vardø vil bygge samfunnet lengst nordøst i Norge, og det vil kunne forsyne ny industri i hele Øst-Finnmarkregionen, sier Vardø-ordfører Tor-Erik Labahå (Sp) ifølge pressemeldingen.

Kommunen vedtok i april 2023 en intensjon om å etablere et SMR-kjernekraftverk på Svartnes ved flyplassen på landsida. SMR er små, modulære reaktorer. I november 2023 varslet kommunen NVE om at de ville bygge kjernekraftverk.

Et kraftverk med GE Hitachis BWRX-300-reaktor skal bygges i Ontario i Canada. Samme løsning er ifølge produsenten under vurdering for prosjekter i USA, Polen og Estland.
Les også

Både Google i Skien og Equinor på Melkøya bør bygge kjernekraft

Årlig produksjon på opptil 5 TWh

Selv om Norsk kjernekraft også vil vurdere andre lokasjoner i Finnmark, og ber interesserte kommuner ta kontakt, mener de Vardø har flere fordeler.

Selskapet trekker frem godt offentlig tjenestetilbud, variert arbeidsliv som vil gjøre det mulig å tiltrekke seg kvalifiserte ansatte. Det finnes kraftledninger og en transformatorstasjon og god forbindelse både til lands og havs.

− Det er også rikelig tilgang på kjølevann, stabile grunnforhold og lokalpolitisk støtte for kjernekraft, skriver selskapet.

Et kraftverk i Vardø kan få mellom to- og firehundre ansatte og en årlig produksjon på opptil 5 TWh, mener selskapet. Til sammenligning kan Norge i et normalår produsere om lag 158 TWh elektrisk energi.

− Et kjernekraftverk i Vardø vil gi Finnmark tilgang på store mengder stabil kraft, skape hundrevis av arbeidsplasser og gi lys i husene i en strategisk viktig del av landet vårt. I tillegg vil det bidra til å hevde norsk suverenitet og sikre norsk tilstedeværelse, sier daglig leder i Norsk kjernekraft, Jonny Hesthammer, ifølge pressemeldingen.

Olje- og energidepartementet har aldri før gitt konsesjon for kommersiell kraftproduksjon fra kjernekraftverk i Norge, men har tidligere sagt at de vil ta stilling til saken. Norsk kjernekraft har satt i gang utredningsarbeid i flere kommuner for å presse frem en reaksjon fra regjeringen.

Cicero-direktør Kristin Halvorsen skal lede regjeringens kjernekraft-utvalg. Her med energiminister Terje Aasland.
Les også

Disse skal sitte i kjernekraft-utvalget

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.