ENERGI

Melder inn nytt kjernekraftverk til regjeringen

Norsk kjernekraft tror på en årlig produksjon på opptil 5 TWh for et kjernekraftverk nord-øst i landet, rundt tre prosent av total kraftproduksjon.

Norsk kjernekraft, med Jonny Hesthammer i spissen, har meldt inn enda et kjernekraftverk.
Norsk kjernekraft, med Jonny Hesthammer i spissen, har meldt inn enda et kjernekraftverk. Foto: Odd Mehus
14. juni 2024 - 08:44

− Norsk Kjernekraft iverksatte i dag det første steget i den formelle prosessen for å etablere et kjernekraftverk i Vardø eller et annet sted i Finnmark.

Det melder Norsk kjernekraft selv i en pressemelding.

I dag leverer selskapet et forslag til utredningsprogram for et kjernekraftverk i Vardø kommune til Energidepartementet. Meldingen er ment som kunnskapsgrunnlag til regjeringens varslede utredning om kjernekraft i Norge.

− Dette er et riktig og viktig skritt for å dekke fremtidens energibehov. Et kjernekraftverk i Vardø vil bygge samfunnet lengst nordøst i Norge, og det vil kunne forsyne ny industri i hele Øst-Finnmarkregionen, sier Vardø-ordfører Tor-Erik Labahå (Sp) ifølge pressemeldingen.

Kommunen vedtok i april 2023 en intensjon om å etablere et SMR-kjernekraftverk på Svartnes ved flyplassen på landsida. SMR er små, modulære reaktorer. I november 2023 varslet kommunen NVE om at de ville bygge kjernekraftverk.

– Den varierende svisjelyden fra turbinbladene kan oppleves som uhyre plagsom og fanges ikke opp av tradisjonelle metoder for støymåling, sier Bjarne Jensen, som her står foran vindparken sammen med Hildegunn Flengstad.
Les også

Krise for vindkraft på norsk jord

Årlig produksjon på opptil 5 TWh

Selv om Norsk kjernekraft også vil vurdere andre lokasjoner i Finnmark, og ber interesserte kommuner ta kontakt, mener de Vardø har flere fordeler.

Selskapet trekker frem godt offentlig tjenestetilbud, variert arbeidsliv som vil gjøre det mulig å tiltrekke seg kvalifiserte ansatte. Det finnes kraftledninger og en transformatorstasjon og god forbindelse både til lands og havs.

− Det er også rikelig tilgang på kjølevann, stabile grunnforhold og lokalpolitisk støtte for kjernekraft, skriver selskapet.

Et kraftverk i Vardø kan få mellom to- og firehundre ansatte og en årlig produksjon på opptil 5 TWh, mener selskapet. Til sammenligning kan Norge i et normalår produsere om lag 158 TWh elektrisk energi.

− Et kjernekraftverk i Vardø vil gi Finnmark tilgang på store mengder stabil kraft, skape hundrevis av arbeidsplasser og gi lys i husene i en strategisk viktig del av landet vårt. I tillegg vil det bidra til å hevde norsk suverenitet og sikre norsk tilstedeværelse, sier daglig leder i Norsk kjernekraft, Jonny Hesthammer, ifølge pressemeldingen.

Olje- og energidepartementet har aldri før gitt konsesjon for kommersiell kraftproduksjon fra kjernekraftverk i Norge, men har tidligere sagt at de vil ta stilling til saken. Norsk kjernekraft har satt i gang utredningsarbeid i flere kommuner for å presse frem en reaksjon fra regjeringen.

I fjor høst var det uenighet mellom Norsk Kjernekraft - her representert ved Sunniva Rose(t.v.) og Jonny Hesthammer - og Norsk Industri/NHO, her representert ved direktør Anniken Hauglie(t.h). Nå er de enige, ifølge Hesthammer.
Les også

Det er oppmuntrende at Solberg er positiv til kjernekraft

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.