OLJE OG GASS

Høyres nye stjerne Tina Bru blir ny olje- og energiminister

Iskanten havner på Brus bord.

Høyres Tina Bru blir ny olje- og energiminister.
Høyres Tina Bru blir ny olje- og energiminister. Lise Åserud
23. jan. 2020 - 14:07

Høyres stortingspolitiker Tina Bru (33) etterfølger Sylvi Listhaug (Frp) som olje- og energiminister i regjeringen, ifølge flere medier. Det var DN som først omtalte saken, men også TUs kilder bekrefter dette.

TU skrev onsdag at Bru var regnet som en av de store favorittene til å ta denne posten, ettersom det er ventet at statsminister Erna Solberg (H) vil bruke anledningen til et generasjonsskifte.

Bru er innvalgt fra Rogaland og har sittet i energi- og miljøkomiteen på Stortinget siden 2013. Hun har i lang tid vært ansett som ett av Høyres største politiske talenter og er storfavoritt til å bli valgt til ny nestleder på Høyres landsmøte 27.–29. mars. Hun åpnet før jul for å ta på seg vervet, som blir ledig når Bent Høie trekker seg tilbake.

«Rett dame på rett plass! Gratulerer Tina Bru og gamle OED-kolleger med bra match!», skriver tidligere olje- og energiminister Tord Lien på sin facebook-konto.

Les også

Konfliktsaker

En av vårens store konfliktsaker i norsk politikk, nemlig striden om hvordan iskanten i Barentshavet skal defineres, havner dermed på Brus bord. Formelt ligger saken i Klima- og miljødepartementet, men definisjonen av iskanten regulerer i praksis hvor langt nord i Barentshavet det skal være tillatt med oljeleting.

Bru er fra Stavanger og har god kjennskap også til petroleumsfeltet. Hun har tidligere uttalt at Høyre bør programfeste at norsk sokkel skal være utslippsfri innen 2035.

Bru vil også måtte gå inn i betente diskusjoner om oljenæringens rammevilkår, vindkraft på land og strømkabelen North Connect. I sistnevnte sak risikerer regjeringen å gå på et nederlag, nå som Frp er ute av regjering og opposisjonspartiene er negative til å bygge kabelen.

For vindkraft, ACER - og oljeproduksjon

«Våre ønsker til en ny olje- og energiminister er en person som respekterer forskning og fakta. Som ikke åpenlyst har vært klimafornekter og som er nysgjerrig og entusiastisk til fornybare energiformer. Dette innebærer vindkraft på både land og hav», skrev TUs sjefredaktør Jan M. Moberg i en kommentar tirsdag om hvilke kvaliteter en ny energiminister bør ha.

Mens avtroppende statsråd Sylvi Listhaug har kalt vindmøller «hvite monstere», har Tina Bru omtalt vindkraft på Fosen og i Snillfjordområdet «et fantastisk kinderegg».

Bru var også Høyres forhandler da stortingsflertallet kom til enighet om ACER og bygging av fremtidige kraftkabler til utlandet.

Hun har vært tydelig på at oljenæringens rammevilkår må ligge fast, og i 2015 truet hun med å melde seg ut av statskirken i protest mot at biskopene Tor B. Jørgensen og Olav Øygard tok til orde for å bremse norsk oljeproduksjon.

Hareide kan bli samferdselsminister

Torsdag ettermiddag melder VG at tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide er klar som ny samferdselsminister. 

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide skal være klar som ny samferdselsminister, ifølge VG. Foto: KrF

Fra 2009–2013 var Hareide leder av Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, og han var miljøvernminister fra juni 2004 til oktober 2005 i Bondevik II-regjeringen.

Hareide kom tilbake til Norge tidlig torsdag morgen, etter å ha avbrutt en reise med Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget til Indonesia.

– Jeg dro fra Norge med en flertallsregjering det ikke var aktuelt for meg å være med i, og så endret situasjonen seg dramatisk i løpet av reisen og nå har jeg kommet hjem, sa Hareide til VG da han landet på Gardermoen torsdag morgen.

Vil trolig fjerne flere statsrådsposter

Fremskrittspartiet varslet mandag at partiet trekker seg fra regjeringen, og dermed forsvinner sju Frp-statsråder ut av statsminister Erna Solbergs (H) regjering. Det synes imidlertid klart at ikke alle de sju statsrådene blir erstattet.

Det er ventet at Jan Tore Sanner (H) blir ny finansminister, mens Venstres Sveinung Rotevatn blir ny klima- og miljøvernminister.  

Alt tyder på at de nye navnene i regjeringen blir presentert etter statsråd fredag.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.