KLIMA

Massiv fordømmelse av regjeringen

- Dette skaper den form for uforutsigbarhet som verken næringslivet eller miljøet er tjent med. Klimaforliket i Stortinget lar seg ikke gjennomføre dersom ikke Stortingets ambisjoner følges opp ved at Norge avklarer det sett med virkemidler som skal til, sier NHOs direktør John G. Bernander.
- Dette skaper den form for uforutsigbarhet som verken næringslivet eller miljøet er tjent med. Klimaforliket i Stortinget lar seg ikke gjennomføre dersom ikke Stortingets ambisjoner følges opp ved at Norge avklarer det sett med virkemidler som skal til, sier NHOs direktør John G. Bernander. Bilde: Scanpix
Trond Gram
3. feb. 2010 - 16:31

I går ble det kjent at regjeringens klimamelding er utsatt ett år.

Stortingsmeldingen skulle etter planen komme midt i 2010, men er nå utsatt til 2011, blant annet fordi arbeidet med klimamelding har vist seg å være mer komplisert enn tidligere antatt.

Dette får naturvernere og næringsliv til å løfte på øyebrynene.

Skaper uforutsigbarhet

– Dette skaper den form for uforutsigbarhet som verken næringslivet eller miljøet er tjent med. Klimaforliket i Stortinget lar seg ikke gjennomføre dersom ikke Stortingets ambisjoner følges opp ved at Norge avklarer det sett med virkemidler som skal til, sier NHOs direktør John G. Bernander i en melding.

Sammen med Stein Lier-Hansen i Norsk Industri reagerer Bernander med undring på at regjeringen har bestemt seg for å utsette den varslete klimameldingen med ett år. De mener at dette kan undergrave Norges troverdighet som miljønasjon og at utsettelsen skaper unødig usikkerhet om nødvendige miljøtiltak.

En annen NHO-organisasjon som reagerer kraftig på utsettelsen er Energi Norge. Steinar Bysveen i Energi Norge påpeker at Norge allerede er sent ute med å få på plass viktige rammebetingelser, og en ytterligere utsettelse var det siste hans medlemmer trengte nå.

Legger viktige føringer

– Klimapolitikken legger viktige føringer for energipolitikken. Dersom man fra politisk hold ikke tar tak i de utfordringene vi står overfor på energi- og klimaområdet, vil vi slite med å få på plass en helhetlig og effektiv politikk, sier Bysveen i en melding.

Naturvernforbundet mener det er uakseptabelt av regjeringen å utsette meldingen og peker på at behovet for utslippskutt er blitt enda større etter fiaskoen i København.

– Vi kan ikke se noen god grunn til å utsette en klimamelding som skal konkretisere hvordan utslippene i Norge skal reduseres. Snarere tvert imot. Vi har mye kunnskap om hvordan utslippene kan kuttes og vil om et par uker få mye mer kunnskap, sier forbundets leder Lars Haltbrekken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.