MASKINER & UTSTYR

Utvikler selvkjørende brøytebiler

En felles satsing mellom Øveraasen og Semcon Devotech skal resultere i autonome brøytebiler. I første omgang for bruk på flyplasser.

Redaksjonen Våre Veger
2. nov. 2016 - 10:24

Gjennom det felles selskapet Yeti Snow Technology, skal Øveraasen og Semcon Devotek på oppdrag for Avinor, utvikle en selvkjørende brøytebil for flyplassbruk. Løsningen skal gi bedre oppetid og økt effektivitet, og en fullskala demonstrasjon er allerede tidfestet til mars 2018.

Projektet blir det første i verden der store maskiner tilpasses for å kjøre autonomt og utføre den viktige samfunnsoppgaven det er å holde start og landingsbaner snøfrie.

Øveraasen bidrar med mekanisk kunnskap og Semcon Devotek i Norge med sin kompetanse om systemintegrasjon og autonome løsninger.

– Hvert minutt et fly står stille, er kostbart. Vi ser et stort potensial for forbedret tilgjengelighet, men også for bedret miljø og sikkerhet når maskinen kjøres uten fører, sier Hans Peter Havdal, General Manager for Semcon Devotek.

Etter tidligere å ha jobbet med protyper i skala 1:14 kommer Yeti Snow Technology nå til å utvikle autonom snørydding i fullskala basert på Øveraasen sine maskiner som er nesten 20 meter lange og 8,5 meter brede.

Det spesielle i prosjektet er at maskinene skal fungere i de vanskeligst tenkbare forholdene for autonom kjøring: kraftig nedbør og dårlig sikt.

– En flyplass er et samfunn i miniatyr med tydelige og høye mål for virksomheten. Kan vi løse oppgaven der, kan vi kjøre autonomt hvor som helst, sier Hans Peter Havdal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.