Vegvesenet tror raset i Granvin har stabilisert seg

Statens vegvesen tror de mest ustabile områdene langs raset i Granvin nå har rast ut, melder NRK..

Onsdag kveld seg 200 meter av riksvei 13 mellom Granvin og Voss ut i vannet. To maskiner forsvant, men ingen personer ble skadd.
Onsdag kveld seg 200 meter av riksvei 13 mellom Granvin og Voss ut i vannet. To maskiner forsvant, men ingen personer ble skadd. Bilde: Johannes Holven / NTB scanpix
NTB
28. apr. 2016 - 15:20

 

– Nå tror vi at raset har stabilisert seg. Jordmassene blir mer og mer stabile jo lengre vekk en kommer fra Granvinsvatnet, sier prosjektleder iStatens vegvesen, Lars Magnar Røneid, til NRK.

Røneid tror at fylkesvegen og husene på oversiden står trygt. Vegvesenet vil likevel tilby beboerne i de nærmeste husene å overnatte på hotell hvis de føler seg utrygge. Nå skal geoteknikere vurdere om husene på Holven står trygt.

– Jeg vil si at det er nesten som en katastrofe her, sier nabo Lars Eirik Holven til NRK. Det siger hele tiden, og kommer nærmere og nærmere.

200 meter av riksveg 13 mellom Granvin og Voss raste ut i vannet onsdag kveld. Torsdag har det gått flere mindre ras.

Vurderer omkjøringer

Riksveg 13 kommer til å være stengt i lang tid. Vegen går over Hardangervidda og er en av hovedvegene mellom Bergen og Oslo.

Personbiler kjører nå på en asfaltert sykkelsti på andre siden av vannet.

– Den kortsiktige løsningen er å ta i bruk den gamle fylkesvegen 572 fra Ulvik til Voss. En annen løsning vi kanskje kan få til i løpet av kort tid, gjerne bare et par dager, er å legge veien ved rasstedet inn på dyrket mark. Da er vi avhengige av at grunnen ikke raser ytterligere. Å få utbedret veien forbi rasstedet permanent vil være et langt lerret å bleke, sier Røneid til Bergens Tidende.

Feilvurdering

I forkant av utbyggingen hadde Vegvesenet vurdert grunnen som dårlig, men at det likevel ikke kom til å skje utglidninger, ifølge Røneid

– Vi har grunnboringer som viser at det er veldig dårlig grunn her i området, og vi har gjennomført tiltak, blant annet har vi spuntet, sier han til NRK. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.