Fem å etter planen, og med en prislapp som er dobbelt så stor som opprinnelig planlagt, er Martin Linge-feltet nå endelig i produksjon.
Feltet ligger i Nordsjøen vest for Bergen og skal produsere både olje og gass. Produksjonen startet 30. juni klokken 21.56.
Dobbel pris, fem år forsinket
Allerede få år etter at daværende operatør Total leverte utbyggingsplanen for Martin Linge-feltet i 2012, kom de første meldingene om overskridelser. Siden har det kommet jevne oppdateringer om alt som har gått galt i utbyggingsprosjektet.
Høsten 2020 ble det klart at feltutbyggingen nesten har doblet seg i pris. I dag ble det klart at prisen har økt enda mer: Totalsummen er nå på hele 63 milliarder kroner, mot opprinnelig 31,5 i plan for utbygging og drift fra 2012.
Oppstart er dessuten flere år forsinket, den var opprinnelig planlagt i 2016.
Hele historien om det som har gått galt i Martin Linge-prosjektet kan du lese her.
46 år fra funn til produksjon
Funnene i Hild-feltet, som i dag utgjør Martin Linge, ble gjort i 1975 og 1978. Komplekse reservoarer og vanskelige forhold gjorde at det tok flere tiår før man valgte å gå videre til en utbygging av funnene.
Med de mange forsinkelsene i utbyggingen, har det gått 46 år fra det første funnet ble gjort, til feltet nå er i produksjon
De første meldingene om problemer kom to år etter at utbyggingsplanen var overlevert norske myndigheter, da daværende operatør Total meldte om overskridelser. Året etter økte summen for utbyggingen igjen. De la da skylden på samarbeidspartner Technip og deres ingeniørarbeid, og sa at det handlet om både «forsinkelser og kvalitet på arbeidet som har blitt gjort». Selskapet valgte da å holde plattformen igjen ved verftet i Korea.
Året etter kom flere overskridelser og flere meldinger om forsinkelser. De lot plattformen ligge lenger ved verftet, for at det skal være så lite gjenstående arbeid som mulig på feltet.
Så kom den første av en rekke alvorlige rapporter fra Petroleumstilsynet. De hadde vært på tilsyn i Korea, hvor de i utgangspunktet hadde ventet å finne en plattform som var nesten klar til avreise. I stedet for fant de en uferdig plattform i krise.
Ptil mente blant annet at utstyr og systemer sto i fare for å bli ødelagt, eller for å måtte skiftes ut, rett og slett fordi det var for skittent etter å ha blitt eksponert for støv, vann, partikler og andre urenheter.
Dødsulykke
1. mai 2017, klokken 07.50 norsk tid, velter en 50-60 meter lang del av en tårnkran, med en vekt på 32 tonn, over en av modulene på utbyggingen av Martin Linge-plattformen på verftet Samsung Heavy Industries i Sør-Korea.
Seks personer mister livet i ulykken og flere blir skadet.
I juli samme år melder Total at produksjonsstart utsettes nok en gang. Årsaken oppgis å være dødsulykken. Med det følger flere budsjettoverskridelser.
Equinor, som på den tiden fortsatt het Statoil, overtar eierandeler og operatørskapet for feltet i mars 2018. De overtar en feltutbygging med store problemer og mye gjenstående arbeid.
I April 2018 ankommer endelig Martin Linge-plattformen Norge, nærmere bestemt verftet Rosenberg WorleyParsons i Stavanger. Den er da to år forsinket.
Gamle feil ble ikke rettet
Og problemene stopper ikke her. Petroleumstilsynet er på flere tilsyn og finner igjen gamle feil som ikke er rettet opp i. Og selv om plattformen installeres på feltet sommeren 2018 skal det altså gå tre år med store mengder arbeid offshore, før den er ferdig. Det meldes om større overskridelser og nye forsinkelser.
Så sent som i fjor ble det klart at Equinor måtte bruke 2 milliarder kroner på å bore nye brønner for gassproduksjon. Fire gassbrønner som ble forboret på Martin Linge, før Equinor overtok i som operatør i 2018, har påviste mangler ved brønnbarrierene som gjør at de vurderes som ikke egnet for sikker produksjon.
– Det har vært en svært krevende jobb, og mer utfordrende enn forventet, men sammen med leverandørene og partner Petoro har vi nå nådd målstreken. Nå skal Martin Linge produsere og skape arbeidsplasser og verdier til samfunnet i mange år framover, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør i Equinor i en pressemelding.
Styres fra land
Martin Linge-plattformen forsynes med kraft fra land gjennom verdens lengste vekselstrømkabel på 163 kilometer fra Kollsnes i Hordaland.
Plattformen har kontrollrommet på land, og både brønner og prosessanlegg opereres fra kontrollrommet i Stavanger. Operatørene på plattformen bruker nettbrett for å samhandle med kollegene i kontrollrommet og støttesenteret på land.
Martin Linge er også den første plattformen på norsk sokkel som har blitt startet opp fra land.