Mange av arbeidsulykkene i 2018 skjedde ved bruk av kjøretøy og maskiner

Det gjelder for alle næringene som utpeker seg med flest arbeidsskadedødsfall, viser foreløpige tall fra Arbeidstilsynet.

Bilde er fra en arbeidsulykke da en mann ble påkjørt og alvorlig skadet på Heimdal i Trondheim. Ole Martin Wold / NTB scanpix
Bilde er fra en arbeidsulykke da en mann ble påkjørt og alvorlig skadet på Heimdal i Trondheim. Ole Martin Wold / NTB scanpix Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixn
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
27. feb. 2019 - 05:15

29 mennesker omkom i det landbaserte arbeidslivet i Norge i 2018.

Tradisjonelt er det fire næringer som peker seg ut med flest arbeidsskadedødsfall: Bygg og anlegg, industri, transport og lagring og jordbruk, skogbruk og fiske. Mens det de siste årene har vært flest arbeidsskadedødsfall i bygg og anlegg, er det i 2018 registrert flest dødsfall i industri, med seks dødsfall. 

– Et fellestrekk er at mange av arbeidsskadedødsfallene i 2018 skjedde ved bruk av kjøretøy eller større maskiner. Dette ser vi i alle de næringene som utpeker seg med flest arbeidsskadedødsfall. Trafikkulykker utgjør en del av disse ulykkene, men det er også mange ulykker som skjer når arbeidstakerne bruker traktor eller andre landbruksmaskiner, anleggsmaskiner og løfteutstyr, sier Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

LES OGSÅ: Mann døde på sykehus etter arbeidsulykke under bygging av ny E18 i Tvedestrand

Viktig å kartlegge farer

For å redusere risikoen for arbeidsulykker er det viktig å jobbe systematisk arbeid med helse, miljø og sikkerhet i virksomhetene. Det er viktig å kartlegge de farer som kan medføre ulykker og iverksette tiltak som kan redusere risikoen.

– Arbeidsgiver er ansvarlig for å risikovurdere arbeidet og sørge for nødvendige sikkerhetstiltak. Dette kan være både fysiske og organisatoriske tiltak. God opplæring av arbeidstakerne er for eksempel sentralt for å sikre en felles oppfatning av risikoforholdene på arbeidsplassen og hvordan disse skal håndteres på en forsvarlig måte, sier Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

 

LES OGSÅ: Tok ikke HMS på alvor - dømt til å betale 600.000 hver i foretaksbot etter dødsfall

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.