KRAFT

Målere utsatt til 2016

SKAL UT: Denne gammeldagse strømmåleren skal erstattes med automatiske måle- og styringssystemer. Men ikke før 2016, etter at NVE nå foreslår ett års utsettelse.
SKAL UT: Denne gammeldagse strømmåleren skal erstattes med automatiske måle- og styringssystemer. Men ikke før 2016, etter at NVE nå foreslår ett års utsettelse. Bilde: Tore Stensvold
Kjetil Malkenes Hovland
14. okt. 2009 - 15:42

Norges vassdrags- og energidirektorat vil utsette kravet om avanserte måle- og styringssystemer (AMS) med minst ett år.

Det betyr at de nye elektrisitetsmålerne tidligst kan være på plass i 2016. Kravet om å installere av AMS i alle hjem skulle etter planen være innført med forskrift 1. januar 2015.

Naturvernforbundet mener det haster, og ønsket ifølge NVE å innføre kravet om AMS alt 1. januar 2014. Også Statnett ønsker å sette i gang tidligere enn det som nå foreslås.

Utsetter likevel saken

Men både Energibedriftenes Landsforening, Forum for Strategisk Nettutvikling og KS-Bedrift ønsker å utsette saken. Det går også NVE inn for.

Dermed vil NVE avvente til andre halvår 2010 før vedtak fattes. Deretter trenger nettselskapene fem år på seg til å planlegge og anskaffe og installere AMS-målerne. Forskriften kan derfor ikke tre i kraft før 2016, ifølge NVE.

Selskapet Skagerak Energi mener man kunne ha bygget på dagens standarder, og banket vedtaket alt før 1. januar 2010.

Venter på EU-standard

Men ifølge NVE er det nødvendig med internasjonale standarder for å sikre reell konkurranse mellom leverandørene og mellom tilbydere av IT-systemer. EU legger ikke fram nye europeiske standarder før første halvår 2010.

NVE har tatt sin avgjørelse etter to høringer, den siste nå i august.

De nye målerne vil koste mellom 4,5 og 5 milliarder kroner, ifølge tall fra EBL.

Les mer om utsettelsen i NVEs brev til høringsinstansene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.