OLJE OG GASS

Magnetfelt styrer borestrengen

Mona Sprenger
10. apr. 2007 - 07:26

Tromsø geofysiske observatorium, som har sitt utspring i Nordlysobservatoriet, hjelper til med å gjøre boring mer nøyaktig for både Statoil, Baker Hughes og Halliburton.

– Vi har laget et system, som holder boreselskapene oppdatert på hvordan magnetfeltet varierer. På Nordlysobservatoriet har vi målt jordas magnetfelt i 76 år. Nå bruker vi denne kunnskapen til å løse boreutfordringer, sier Truls Lynne Hansen,leder av Tromsø geofysiske observatorium .

Borer på kryss og tvers

I løpet av de siste par tiårene har man i økende grad tatt i bruk såkalt retningsboring på norsk kontinentalsokkel.

– Det er ikke grenser for mønster i borehullet. Man borer på skrå, horisontalt, i svinger og i kroker, sier Lynne Hansen. Fra hver plattform kan det gå ut et par dusin produksjonsbrønner, og da kreves det nøyaktig navigasjon.

Styrer etter magnetfeltet

Under havbunnen er det lite hjelp i GPS-signaler, posisjonen må finnes på annen måte.

– Lengden av borestrengen holder man lett styr på, men man må også vite boreretningen underveis. Vi må vite hvor opp-ned og nord-sør er. Tyngdekraftens retning gir opp-ned. Nord-sør er verre. Da må man ty til et kompass, forklarer Lynne Hansen. Noen meter bak borekrona sitter derfor et elektronisk kompass sammen med tyngdemåler.

– Ved hjelp av tyngden kombinert med magnetfeltet kan vi til enhver tid vite retningen det bores i.

Magnetiske stormer forstyrrer

Problemet er at magnetfeltet ikke er helt konstant. Det endrer seg langsomt med tiden.

– Det holder vi styr på, blant annet ved at vi her i Tromsø overvåker misvisningen.

Verre er de såkalte magnetiske stormer, som gjerne oppstår på samme tid som nordlyset. Da forandrer magnetfeltet seg raskt og uregelmessig.

– Dette skyldes «uvær» på sola. Uroen i magnetfeltet under en storm er såpass stor at oljeborerne er nødt til å ta hensyn til det. Vi sender derfor ut en SMS til boreselskapene hver gang en magnetisk storm starter, sier Lynne Hansen.

Utfordring i nord

De fleste boringer på norsk sokkel skjer fremdeles sørpå, i Nordsjøen og utenfor Trøndelag. Utfordringene vil derimot bli større i nord:

– I nord er de magnetiske stormene mye hyppigere enn sørpå, og utfordringen for oss og oljeborerne vil bli større. Vi diskuterer med boreselskapene hvordan vi skal løse denne utfordringen, sier Lynne Hansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.