– Må utsette direktivet

VENT: IKT Norges direktør for internett og nye medier, Torgeir Waterhouse mener regjeringen bør vente med datalagringsdirektivet til EU har vurdert egne erfaringer med lagring av trafikkdata.
VENT: IKT Norges direktør for internett og nye medier, Torgeir Waterhouse mener regjeringen bør vente med datalagringsdirektivet til EU har vurdert egne erfaringer med lagring av trafikkdata. (Bilde: Espen Zachariassen)
  • IT

IKT Norge tviler på regjeringens garanti om at forslaget til datalagringsdirektivet (DLD) kun gir politiet tilgang trafikkdata fra mobil og internett.

– Realiteten er nok at også NAV, Finanstilsynet og flere vil kunne få tilgang. I tillegg vil nok også private aktører kunne gå til domstolen og få tilgang, hevder direktør for internett og nye medier Torgeir Waterhouse hos it-bransjens interesseorganisasjon.

Truer

Han mener at DLD truer personvern og kildevern.

– Og det er med rette pekt på hvor lett det vil være for kriminelle å omgå direktivet, sier Waterhouse.

– En trist dag for personvernet

Han reagerer også på at regjeringen ikke lytter til denmassive motstanden fra flere hold:

Advarer

– Partiene FrP, KrF, V, SP, SV, advokater, presseorganisasjoner, Datatilsynet og it-næringen advarer alle på det sterkeste mot direktivet. Barneombudet og Redd Barna er med rette bekymret for de negative konsekvensene av å innføre direktivet. Forsvarsdepartementet har pekt på en betydelige sikkerhetsrisiko ved å lagre sensitive data om personer i utvalgte stillinger, sier Waterhouse.

Bør vente

– I tillegg blir direktivet revidert i EU-kommisjonen akkurat nå. Det finnes ingen gode grunner for å haste et slikt lovverk - som truer både personvernet og kildevernet - gjennom Stortinget nå. Det eneste ansvarlige er å utsette behandlingen i Norge til den pågående revisjonen av direktivet er fullført i EU, sier Waterhouse.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå