KLIMA

Må tenke litt til

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen
Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen Bilde: Ap/Bernt Sønvisen
Trond Gram
5. mars 2010 - 12:34

Kystverket anbefalte heving av den tyske ubåten U-864 som sank utenfor Fedje i Hordaland i 1945, fylt med kvikksølvbeholdere. Regjeringen var enig i anbefalingen, men utsetter nå hevingen.

Ekstern kvalitetssikring av hevingen påpeke usikkerhet på flere områder. Dovre Group og Transportøkonomisk institutt, som har gjennomført kvalitetssikringen, viser blant annet mener de at et uhell knyttet til kvikksølvlasten kan skade hav- og kystmiljøet.

– Har ikke endret standpunkt

– Regjeringen har ikke endret standpunkt. Ubåtvraket skal håndteres på en miljømessig best mulig måte, både av hensyn til sikkerhet, våre produktive hav- og kystområder og folk som lever langs kysten. Vi har ikke råd til å utsette miljøet for risikoen ved en mislykket hevingsoperasjon. Det ansvarlige nå er å skaffe oss den kunnskapen vi mangler før vi går videre, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen i en melding.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Nå skal hevingsalternativet utredes grundigere, blant mener regjeringen at løsningen som velges må tilfredsstille de samlede miljøhensyn og være akseptabel med tanke på styring og risiko.

Vurderer tildekking igjen

Dermed velger regjeringen igjen å inkludere tildekkingsalternativet, i tillegg til et alternativ som eventuelt kombinerer heving og tildekking i dette arbeidet. Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim mener det er tungtveiende faglige grunner til at det nå foretas en grundigere vurdering av saken. Han påpeker at det er nødvendig å sikre at alle miljøkonsekvenser er kartlagt og vurdert før tiltak iverksettes.

– Utredningsarbeidet vil bli satt i gang så raskt som mulig. Kvalitetssikringsrapporten slår fast at vi ikke er i tidsnød. Vi må bruke den tiden vi har til rådighet for å komme fram til en best mulig løsning for hvordan vi skal håndtere kvikksølvforurensningen, sier Berg-Hansen.

Avventer nytt oppdrag

Kystverket, som anbefalte heving, var i januar i fjor tilfreds med regjeringens beslutning om heving av U-864. Nå er kystdirektør Kirsti Slotsvik avventende.

– Kystverket har i forbindelse med U-864 utført et omfattende arbeid i tråd med oppdragene fra Fiskeri- og kystdepartementet. Vi avventer nå et nytt oppdrag, sier hun i en melding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.