KRAFT

– Må produsere med tap

DYR PRODUKSJON: Noen ganger kan det lønne seg å produsere med tap, sier energi- og virkesjef i Norske Skog, Olav Norberg.
DYR PRODUKSJON: Noen ganger kan det lønne seg å produsere med tap, sier energi- og virkesjef i Norske Skog, Olav Norberg. Bilde: Scanpix/Kallestad, Gorm
Øyvind LieØyvind Lie
16. des. 2010 - 07:45

Kraftbørsen Nord Pool Spot oppfordrer for tiden alle kraftkrevende industri til å være fleksible og stenge ned produksjon når det ikke er lønnsomt å produsere.

Les også: Hydro og Elkem: Bidrar til lavere strømpris

Spotkraft

Energi- og virkessjef, Olav Norberg, Norske Skog.
Olav Norberg. Privat
En del av Norske Skogs kraft kjøpes i spotmarkedet, og Norberg sier selskapet hele tiden avveier om de skal produsere eller stanse deler av produksjonen når prisene går i været.

– Ved noen fabrikker må prisene bli veldig høye før vi stopper fabrikkene, ved andre er det lavere. Det er litt avhengig av hvordan fabrikkene er oppbygd og hvor stor fleksibiliteten er, sier Norberg.

Les også: Ikke pristak på strøm

Produserer med tap

Det er markedssituasjonen som avgjør om maskinene stoppes.

–Noen ganger må vi produsere selv om det er med tap, for ikke å misligholde kontrakter og miste kunder. Det er en vurdering vi må gjøre hele tiden, balansen er hårfin, sier Norberg.

Hvis kraftprisen blir for høy, har industrien mulighet til å endre forbruket på kort sikt gjennom såkalt pristrappanmelding til Nord Pool.

Les også: Kritiserer hemmelighold av prisdata

Stabilt forbruk

Norberg er ikke fornøyd med den kraftkrevende industriens vilkår i Norge. Han mener industriens stabile forbruk gjennom døgnet burde gjøre at industrien får langsiktige kraftkontrakter til bedre betingelser enn tilfellet er i dag.

I dag gjør industriens stabile forbruk at de får rabatt på nettleien. Men den kraftkrevende industrien har klaget over at Statkraft ikke har gitt dem bærekraftige og langsiktige kraftavtaler, slik at for eksempel Hydro har satset i Qatar istedenfor på Karmøy.

Tidligere hadde industrien kraftkontrakter med en rabattert pris bestemt av myndighetene, men dette tillater ikke lenger EU og Eftas overvåkingsorgan Esa.

Norberg er også skeptisk til at kraftselskapene får ta mye mer for strømmen enn det den koster å produsere.

Les også: – Slutt å ta overpris

- Det er helt sikkert økonomisk riktig av kraftselskapene å kjøre på denne måten, det gir en best mulig bunnlinje. Men samfunnsøkonomisk blir det helt feil hvis all verdiskapning skal tas ned for at kraftselskapene skal maksimere sin profitt. Da blir verdikjeden for kort, da blir vi ikke mer enn en råvareleverandør, sier Norberg.

Les også: – Nettkapasiteten bør utnyttes bedre

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.