IKT

Må kjøpe boks

NTV anslår at 1,4 millioner TV-apparater i dag har analog bakkeantenne.

Eierne av disse apparatene må enten kjøpe boksen, skrote TV-en eller kjøpe parabol. I dette tallet inngår TV-er med antenne på hustaket, med bordantenne i hjem, hytter, campingvogner og båter. Hvert eneste TV-apparat må ha sin egen boks.

NTV har valgt fire leverandører av bokser til å konkurrere om kundene. Philips, Nokia, Force og Grundig ble plukket ut i fjor etter en anbudsrunde.

- Vi har vært opptatt av å ikke overspesifisere for å unngå særnorske og dermed dyre produkter. Vi har holdt oss til spesifikasjoner som kan gå rett inn i leverandørenes produktlinjer, sier John Kjellevold.

Den samme maskinvaren som brukes i de amerikanske og britiske boksene kan også brukes i de norske. Det gjør at NTV regner med priser på boksene rundt 1500 kroner, som er halvparten til en tredel av prisene for satellittbokser som teknisk har omtrent samme kompleksitet. Programvaren er i hovedsak leverandørens standardprodukt for neste generasjon boks, med noen nye funksjoner.

Enkel å bruke

Når en bruker kobler antennen til boksen, skal den automatisk installere alle tlgjengelige kanaler. Ved senere endringer i kanaler eller frekvens skal boksen automatisk legge inn endringene. Brukeren skal ikke behøve å stille inn noe som helst. Boksen får analog lyd til stereoanlegg og 6 kanal Dolby Digital lyd til hjemmekino.

NTV planlegger ingen interaktivitet i første omgang. Respons fra seere skal fortsatt gå via telefon og SMS.

- Vi vil lage et system som også bestemor kan bruke fra starten av, sier Kjellevold. Det skal f. eks. være logisk samsvar mellom menyene i den elektroniske programguiden og fjernkontrollen. Det første utkastet til elektronisk programguide skal være klar i oktober. Konseptet legges ut på anbud til nyttår, med sikte på å skrive kontrakt i mai 2004.

Spesifikasjonene

Uansett leverandør vil boksene trolig inneholde en prosessor fra Siemens Thomson (ST-5516), 32 MB RAM og 16 MB Flash. Basisprogramvaren er DVB-MHP (Digital Video Broadband - Multimedia Home Platform).

Programmet i boksen gjør det mulig å legge inn informasjon fra TV-selskapene, f.eks. kan NRK legge inn fotballstatistikk eller resultatene fra Grand Prix fortløpende.

Det er også den som styrer hva du har lov til å se ut fra hvilke kanalpakker du har betalt for. Hver boks vil bli utstyrt med et smartkort som identifiserer abonnenten.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.