Det å føre strøm fra land til sokkelen (elektrifisering) er et av tiltakene Energibedriftenes landsforening (EBL) foreslår i rapporten "Den grønne ledertrøya".
Rapporten ble lagt fram mandag, og forteller hva som må gjøres for å gjøre Norge klimanøytralt innen 2050.
– Tar du klimaforliket på alvor, er det vondt å komme utenom elektrifisering av sokkelen, sier direktør i EBL, Steinar Bysveen.



20 mrd. i året
Klimaforliket er en avtale mellom alle partier på Stortinget unntatt Frp. Et av de viktigste punktene er at Norge skal bli klimanøytralt innen 2030, og at to tredjedeler av de planlagte CO2-kuttene skal skje innenlands.
EBL har et enda mer langsiktig perspektiv. De mener det vil koste 20 milliarder kroner i året å gjøre Norge CO2-nøytralt innen år 2050.
Utslippene per nordmann er i dag på 11-12 tonn CO2 årlig, mens de må ned på 2 tonn årlig, ifølge bransjeorganisasjonen. EBL tror det er mulig å spare 83 terawattimer (TWh) årlig på energieffektivisering. I tillegg må fossil energi erstattes av elektrisitet fra fornybare kilder.
– Vil ta lang tid
Men det vil ta sin tid før vi kan forsyne olje- og gassplattformene på norsk sokkel med strøm fra land, mener Arbeiderpartiet.
– Vi kan ikke si at det blir elektrifisering i 2018 eller 2020, det vil nok ta lengre tid, sier energipolitisk talsmann Tore Nordtun (Ap).
Krever mye ombygging
Elektrifisering vil kreve investeringer i nettanlegg på land og offshore, i tillegg til ombygginger av plattformer hvor det er snakk om eksisterende anlegg som skal elektrifiseres. Ifølge EBL vil kostnadene for elektrifiseringen begrenses hvis man gjennomfører den i forbindelse med større ombygginger og nye installasjoner.
Også Senterpartiets Erling Sande ønsker elektrifisering, selv om mange mener tiltaket blir altfor dyrt. Oljesektoren er en av sektorene som slipper ut mest CO2 i Norge.
– Tror du på klimaforliket og global klimapolitikk så svarer det seg å satse på elektrifisering, sier Sande.