ARKIVNYHETER

– Må elektrifisere sokkelen

VIL ELEKTRIFISERE: EBL-direktør Steinar Bysveen mener det er nødvendig å elektrifisere sokkelen for å oppnå politikernes klimamål. Det blir behov for mye elektrisitet de neste 40 årene, ifølge rapporten "Den grønne ledertrøya" som ble lagt frem mandag.
VIL ELEKTRIFISERE: EBL-direktør Steinar Bysveen mener det er nødvendig å elektrifisere sokkelen for å oppnå politikernes klimamål. Det blir behov for mye elektrisitet de neste 40 årene, ifølge rapporten "Den grønne ledertrøya" som ble lagt frem mandag. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
4. mai 2009 - 16:21

Det å føre strøm fra land til sokkelen (elektrifisering) er et av tiltakene Energibedriftenes landsforening (EBL) foreslår i rapporten "Den grønne ledertrøya".

Rapporten ble lagt fram mandag, og forteller hva som må gjøres for å gjøre Norge klimanøytralt innen 2050.

– Tar du klimaforliket på alvor, er det vondt å komme utenom elektrifisering av sokkelen, sier direktør i EBL, Steinar Bysveen.

20 mrd. i året RAPPORT: Det er mulig å redusere hver enkelt nordmanns CO2-utslipp fra 11-12 tonn i dag til 2 tonn i 2050, mener EBL. Men det vil koste 20 mrd. kroner.
20 mrd. i året RAPPORT: Det er mulig å redusere hver enkelt nordmanns CO2-utslipp fra 11-12 tonn i dag til 2 tonn i 2050, mener EBL. Men det vil koste 20 mrd. kroner.

20 mrd. i året

Klimaforliket er en avtale mellom alle partier på Stortinget unntatt Frp. Et av de viktigste punktene er at Norge skal bli klimanøytralt innen 2030, og at to tredjedeler av de planlagte CO2-kuttene skal skje innenlands.

EBL har et enda mer langsiktig perspektiv. De mener det vil koste 20 milliarder kroner i året å gjøre Norge CO2-nøytralt innen år 2050.

Utslippene per nordmann er i dag på 11-12 tonn CO2 årlig, mens de må ned på 2 tonn årlig, ifølge bransjeorganisasjonen. EBL tror det er mulig å spare 83 terawattimer (TWh) årlig på energieffektivisering. I tillegg må fossil energi erstattes av elektrisitet fra fornybare kilder.

– Vil ta lang tid

Men det vil ta sin tid før vi kan forsyne olje- og gassplattformene på norsk sokkel med strøm fra land, mener Arbeiderpartiet.

Tore Nordtun (Ap) og Kristian Pladsen fra EBL. Bildet er tatt under en debatt i forbindelse med EBL-rapporten Den grønne ledertrøya 4. mai 2009.
Men det vil ta sin tid før vi kan forsyne olje- og gassplattformene på norsk sokkel med strøm fra land, mener Arbeiderpartiet. ETTER 2020: Det tar sin tid å elektrifisere sokkelen, mener Tore Nordtun (Ap), her i samtale med ordstyrer Kristian Pladsen fra EBL. Kjetil Malkenes Hovland

– Vi kan ikke si at det blir elektrifisering i 2018 eller 2020, det vil nok ta lengre tid, sier energipolitisk talsmann Tore Nordtun (Ap).

Krever mye ombygging

Elektrifisering vil kreve investeringer i nettanlegg på land og offshore, i tillegg til ombygginger av plattformer hvor det er snakk om eksisterende anlegg som skal elektrifiseres. Ifølge EBL vil kostnadene for elektrifiseringen begrenses hvis man gjennomfører den i forbindelse med større ombygginger og nye installasjoner.

Også Senterpartiets Erling Sande ønsker elektrifisering, selv om mange mener tiltaket blir altfor dyrt. Oljesektoren er en av sektorene som slipper ut mest CO2 i Norge.

– Tror du på klimaforliket og global klimapolitikk så svarer det seg å satse på elektrifisering, sier Sande.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.