MOBIL

Lyntest: HTC One

HTC One er en av de lekreste telefonene som er lansert så  langt i år. Vi har plukket på den.

Marius ValleMarius ValleJournalist
21. feb. 2013 - 02:54

I går kveld lanserte HTC sin nye toppmodell One. Telefonen glir naturlig inn i rekken av toppmodellene vi forventer i 2013, hvor stikkordene er skjerm med full HD-oppløsning, kraftigere firekjerneprosessorer, og 4G-støtte.

Konkurransen er allerede godt i gang. Konkurrenter som Sony og LG har allerede presentert modeller som LG Optimus G Pro og Sony Xperia Z. Vi antar at også Samsung lanserer en tilsvarende spesifisert Galaxy S4 i løpet av den nærmeste tiden.

HTC One skal altså konkurrere om kundene som er ute etter det siste og beste.

Dette gjør HTC One spesiell

Selv om telefonen rent spesifikasjonsmessig er kraftige saker, var det verken skjermoppløsning, prosessor eller andre tekniske finesser HTC ønsket å fokusere på da de viste frem telefonen. 

Det er kanskje ikke så unaturlig, for da måtte de antakelig også snakke om kameraoppløsningen til telefonen. Denne er ved første øyekast svært lav, med fire megapiksler. Men det er gode grunner til dette. Den største er at bildekvaliteten skal bli langt bedre under mange forhold.

One har også et deksel laget i metall, to høyttalere på fremsiden, og en rekke nyheter i menysystemet.

LES MER: HTC lanserer HTC One



Telefonen har metalldeksel.

Slik er HTC One

Det er ingen tvil om at One er et premium-produkt. Da vi fikk holde i telefonen første gang bet vi oss merke i at den føles svært godt skrudd sammen. Skjermen er noe mindre enn konkurrentenes toppmodeller, med 4,7 tommer. Det gjør imidlertid at telefonen ikke føles så massiv som for eksempel Sony Xperia Z.

Telefonen har en buet bakside, og er tykkest på midten med rett over ni millimeter. Herfra skråner den innover mot langsidene av telefonen, hvor den er rett over fire millimeter tykk. Vi syns telefonen ligger svært godt i hånda, enkelt og greit.

Ifølge HTC har de lagt mye arbeid i å holde telefonen så tynn som mulig, blant annet ved å lage groper på innsiden av bakdekselet. Dette sørger for at så lite som mulig av innsiden er tomrom.

Dekselet er for øvrig ikke laget i ett sammenhengende metallstykke. Den har en ramme i plast som holder det hele sammen.



Det er to antenner på baksiden. Her ser du den nederste antennen.

Doble antenner

Et problem når man skal lage en telefon som i hovedsak er i metall er at det skaper problemer for antennene. Radiobølger er som kjent ikke så glade i metall. De har løst dette ved å integrere antennene i selve dekselet.

Interessant nok har telefonen to antenner på baksiden; oppe og nede. Tanken bak dette er å minimere sjansen for at du dekker antennen med hånda og skaper et såkalt "death grip" som gir deg dårligere signal. HTC One vil automatisk bytte til den antennen du ikke har hånda over. Lurt.



Telefonen har store høyttalere over og under skjermen.

På fremsiden av telefonen er det metalldeler over og under skjermen. HTC har drillet små hull i disse og plassert høyttalere bak. Du har altså stereohøyttalere på fremsiden av telefonen. Egentlig bare logisk spør du oss, for vi har mer enn én gang irritert oss over høyttalere plassert på baksiden eller siden av telefonen. Ser du på film tipper vi du heller vil ha lyden rett mot deg, og ikke ut i rommet.

Det er gitt rom til resonanskammer til begge høyttalerne, noe som kort sagt betyr at du får høyere og fyldigere lyd enn på telefoner flest. Etter å ha prøvelyttet litt konkluderer vi med at lyden slett ikke er verst.

Godskjerm

Skjermen er for øvrig et kapittel for seg selv. 4,7 tommer er en ganske edruelig størrelse i dag, da mange produsenter setter inn 5+ tommer i telefonene sine. Til gjengjeld er oppløsningen 1920 x 1080 piksler, noe som gir en pikseltetthet på hele 468 PPI.

Det begynner å bli en liten stund siden skjermen på iPhone var målet å strekke seg etter, men vi skal uansett opplyse om at 468 PPI gir One omtrent 1,5 ganger høyere pikseltetthet enn iPhone 5 og forgjengeren One X.

LES MER: Dette betyr skjermoppløsningen

Vi opplevde skjermen som lyssterk og sylskarp. Enkelt og greit.

Telefonen har for øvrig Qualcomms nye Snapdragon 600-systembrikke, som byr på en sterk grafikkprosessor og firekjernet Krait 300-prosessor. Dette betyr at telefonen har massevis av kraft til tunge oppgaver. Det er nesten overflødig å nevne at vi oppleve One som silkeglatt i bruk.



BlinkFeed gir deg nyheter og andre oppdateringer i "fliser" på startskjermen.

BlinkFeed

En annen stor nyhet er den nyeste Sense-versjonen. Sense 5 er en rimelig omfattende oppgradering i forhold til tidligere Sense-utgaver. Den mest åpenbare nyheten her er den såkalte BlinkFeed-funksjonen.

BlinkFeed er en startskjerm med det som mest av alt minner om Windows Phones fliser. Det vil si - flisene er ikke snarveier til apper, men oppdateringer fra nettaviser, sosiale medier, og andre telefonfunksjoner som kalenderen din.

Produsentens egne undersøkelser tyder på at mange av oss skrur på skjermen og ser på telefonen opp mot 200 ganger om dagen. Tanken bak BlinkFeed er ifølge HTC at du skal serveres ny og relevant informasjon hver gang du skrur på skjermen. Du skal altså ikke føle at du ser på gammelt nytt når du sjekker telefonen.

BlinkFeed fungerer omtrent som FlipBoard. Når du trykker på en av flisene får du opp artikkelen i en egen leser, og du kan bla deg videre til neste story. Men du kan ikke fritt velge hvilke nettsteder du vil ha innhold fra. HTC har inngått avtaler med rundt 1400 innholdsleverandører om leveranse av stoff til BlinkFeed.

De jobber angivelig også med å få på plass innhold fra norske nettsteder. Vi tipper altså at du vil kunne se siste nytt fra lokalavisen din her etterhvert.

Innholdet leveres for øvrig ikke direkte til telefonen. Alt sendes via HTCs egne tjenere, som sørger for at dataene komprimeres før de leveres til telefonen din. Hensikten med dette er at du ikke skal bruke mer datatrafikk enn nødvendig, slik at du sparer både strøm og penger.

Dersom du ikke er interessert i å bruke BlinkFeed kan du enkelt og greit velge den vekk, og heller bruke en vanlig startskjerm med widgeter og snarveier. En vanlig startskjerm er uansett tilgjengelig om du sveiper deg til siden. Som vanlig kan du legge til flere startskjermer om du ønsker det.



Det er bare to taster under skjermen.

 

Sense-nyheter

Den oppmerksomme har muligens merket seg at HTC har skåret ned på menytaster under skjermen. I stedet for de vanlige tre (hjem, tilbake, programveksler) har de slått seg til ro med en tilbake-tast og en hjem-tast. Vi trodde en stund at HTC-logoen var en tast, men det er den altså ikke.

Programveksleren åpner du ved å dobbelttrykke på hjem-tasten. 



Appmenyen er pusset opp.

Som før er det et sett med ikoner nederst på skjermen. Det midterste åpner appmenyen hvor du finner alle appene på telefonen. En nyhet i appmenyen er at du kan samle appene i egne mapper. Dermed er det enkelt å sortere for eksempel alle spill for seg selv. 

HTC har også endret på funksjonen til hjem-tasten. Om du starter en app og deretter trykker på hjem-tasten tas du tilbake til stedet du startet appen fra. Starter du en app fra appmenyen hopper du altså tilbake hit.

Det er også lagt en vær-widget i app-menyen. Men du kan tilpasse utseendet slik du selv ønsker det.



Kameraet er et av høydepunktene på HTC One.

Kamera

Kameraet er kanskje den største enkeltnyheten her. HTC er på ingen måte den eneste produsenten som satser hardt på å lage det beste kameraet. Men de er den første produsenten som har valgt å redusere oppløsningen så dramatisk.

Mens andre toppmodeller har 8 megapiksler eller mer, har HTC One fått en bildesensor på 4 megapiksler. HTC kaller dette Ultrapixel Camera, som ikke er annet enn et fancy markedsføringsord.

Salgsargumentet er at kameraet fanger langt mer lys enn mobilkamera flest, og dermed klarer å produsere klare bilder med langt mindre støy i innendørsbelysning. 

Det kan høres ut som hokus pokus, men er egentlig ganske enkelt. Hver enkel piksel på sensoren er større enn vanlig. Dermed tar sensoren også større plass enn vanlig. I stedet for å gå for en tjukk kameraklump på baksiden av telefonen har HTC valgt å redusere sensorstørrelsen. Ved å kutte sensoren til 4 megapiksler er det fortsatt smått nok til at telefonen ikke må gjøres tjukk.

4 megapiksler er samtidig høy nok oppløsning til at du kan skrive ut bilder og se dem på en stor skjerm. Det virker i det hele tatt som et greit kompromiss.

HTC sier selv at hver piksel fanger 313 prosent mer lys enn en 13 megapikslers mobilkamerasensor (vi antar at de da snakker om Sonys sensor som blant annet brukes i Sony Xperia V). I tillegg har de utstyrt kameraet med en optisk bildestabilisator, noe vi har sett på Nokia Lumia 920 tidligere.

Vi kan ikke påstå at vi har fått anledning til å studere bildene veldig nøye, men inntrykket vårt er helt klart at kameraet er veldig lyssterkt og gjør en god jobb i svak belysning. Hvordan det fungerer i det virkelige liv gjenstår å se til vi har fått testet telefonen skikkelig.

Zoe

Mens vi snakker om kameraet må vi nesten innom den såkalte Zoe-funksjonen. Dette er en kombinasjon av foto og video. Når du "tar et Zoe" som HTC kaller det, fanger telefonen en tre sekunders video og 20 bilder. 

Videosnutten viser hva som foregikk da du tok bildet, og du kan velge det bildet som ble best. Vi forsto det opprinnelig slik at alle bildene skulle tas på denne måten, men Zoe er altså en egen modus du velger i kamerasøkeren.

Videosnuttene vises i bildegalleriet, og HTC mener dette er en måte å gi galleriet liv. Zoe-pakkene kan deles, ved at de lastes opp til HTC. Når du så poster en lenke på Facebook peker denne til en side med Zoe-pakken din.

HTC mener selvsagt at dette kommer til å forandre måten du tar bilder på. Vi for vår del mistenker at det kommer til å forbli en gimmick. 

Vi skal dog passe på å understreke at funksjonen rent praktisk fungerer fint.

Oppsummert

Alt i alt syns vi foreløpig at HTC One ser ut til å være en svært lovende telefon. Den føles på alle måter som et gjennomarbeidet produkt. HTC har alltid vært gode på byggekvalitet, og det ser ikke ut til at de skuffer med sin nye toppmodell.

Maskinvaren er som du kan forvente av en ny toppmodell, og du kommer neppe til å ha behov for spesielt mye kraftigere prosessor enn dette med det aller første. 

Det tipper vi kommer til å være realiteten på de aller fleste toppmodellene som lanseres de kommende månedene. Vi har altså på sett og vis kommet dit at det er programvaren i telefonen som gjør at den skiller seg ut.

Sånn sett liker vi at HTC har jobbet videre med Sense, og forsøkt å legge til nye og nyttige funksjoner. Når det er sagt er vi spente på å finne ut om BlinkFeed, Zoe og de andre nye funksjonene HTC snakker opp er mer enn gimmicker.

Vi er ikke klare til å felle noen dom her og nå. Vi må nesten prøve ut hvordan de fungerer i det virkelige liv før vi konkluderer.

Førsteinntrykket er uansett positivt, og vi ser frem til å bli bedre kjent med telefonen. Den kommer i salg i slutten av mars, og prisen skal ligge på rundt 5200 kroner.

LES OGSÅ: 

Nvidia-flaggskipet klart til sommeren

En av disse blir årets mobil

Førsteinntrykk: Sony Xperia Z

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.