MOBIL

Lyntest av Samsung Galaxy S II

MWC 2011: Vi har sett nærmere på Samsungs nye Galaxy.

Marius ValleMarius ValleJournalist
14. feb. 2011 - 17:49

NB: FULL TEST AV SAMSUNG I9100 GALAXY S II PUBLISERT

LES TESTEN HER 

Samsung lanserte søndag oppfølgeren til den populære Galaxy S. Denne telefonen har fått større skjerm, kraftigere prosessor, mer minne, og ikke minst blitt tynnere.

Telefonen er Samsungs nye toppmodell i Android-segmentet, og går etter konkurrenter som LG Optimus 2X og Motorola Atrix.

Les mer om spesifikasjonene her »



Hva gjør Galaxy S II spesiell?

Det faktum at dette er oppfølgeren til Galaxy S. Denne telefonen har ifølge Samsung solgt i 10 millioner eksemplarer, og har hjulpet den koreanske produsenten til å bli verdens største Android-leverandør.

Noe av det som gjorde Galaxy S spektakulær var skjermen. Galaxy S II har fått en oppgradert utgave av denne. Nå er det Super-AMOLED Plus som skal konkurrere med andre toppspesifiserte skjermer. Skjermen har videre vokst fra 4 til 4,3 tommer.

Samsung har oppgradert systembrikken, og Galaxy S II har fått tokjerneprosessor. Det betyr for alle praktiske formål at telefonen har to prosessorer som kan tygge unna apps, video, 3D-grafikk og annet. Hastigheten er 1 GHz, og minnet har økt fra 512 MB til 1 GB i forhold til forgjengeren.

Verdens tynneste

Telefonen har også blitt tynnere og lettere. Samsung hevder at Galaxy S II er verdens tynneste smarttelefon.

På programvaresiden har telefonen fått Android 2.3 Gingerbread, som er den nyeste tilgjengelige versjonen for mobiltelefoner. Menysystemet er også oppdatert, og har flere nye funksjoner.

Funker det?

Vi er imponerte. Det slo oss umiddelbart at denne telefonen er fryktelig lett. 117 gram er da heller ikke all verden for en telefon som er så godt utrustet som dette. 

Fremsiden av telefonen er i såkalt Gorilla Glass. Det vil si at det er et ripesikkert glass som er laget for å tåle en del påkjenning.

Resten av telefonen er imidlertid i plast. Dette er nok et valg Samsung har gjort for å kunne lage telefonen så tynn som mulig. Selv om telefonen på ingen måte føles billig er kvalitetsfølelsen på telefoner i metall et lite hakk bedre.

Under skjermen sitter et tastepanel, med en fysisk tast i midten. Dette er hjem-tasten, som tar deg tilbake til startskjermen. Tilbake- og menytastene er berøringsfølsomme.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Vi registerer at Galaxy S II ikke har noen egen tast til kameraet. Erfaringsmessig gjør dette at det føles litt mer tungvint å starte kameraet. Du må dessuten trykke på skjermen for å fokusere og ta bilder.

God størrelse

Vi liker for øvrig også størrelsen. Galaxy S II er virkelig tynn, og selv om skjermen har blitt 0,3 tommer større har ikke telefonen blitt nevneverdig større enn forgjengeren.

Samsung har altså ordnet det slik at skjermen strekker seg lenger ut mot kantene på telefonen.

Herlig skjerm

Uten at vi har sammenlignet direkte med andre toppspesifiserte skjermer er vi litt småimponerte over skjermen. Ikke bare fordi den er skarp, har god kontrast og bra lysstyrke. 

Bare det at den får plass i en så tynn telefon er i seg selv ganske utrolig. Skjermen fungerer helt utmerket til bilder, surfing og annet du kommer til å bruke den til.

Teknisk sett er det likevel helt klart at Samsung ikke kan konkurrere med iPhone 4 sin "Retina Display" på oppløsning. 800 x 480 piksler er for all del ikke lite, men sammenlignet med iPhones 960 x 640 piksler er det klart at den ikke er like kvass.

Nye menyer

Menysystemet er Samsungs egenutviklede TouchWiz 4.0. Dette er en oppdatert utgave av menyene du finner i telefoner som Galaxy S og Wave.

I praksis føles det ganske likt som forrige utgave, men det skal ifølge Samsung være kjappere. Det er også gjort noen subtile endringer i design.

Telefonen har såkalte hubs. Disse gir deg tilgang til bøker og tidsskrifter, musikk, spill og sosiale nettverk. Hubbene for lesestoff, musikk og spill er betalingstjenester, og de skal være tilgjengelig i Norge ved lansering.

Rask

Vi registerer at Galaxy S II er rask. Det går kjapt å starte programmer og å veksle mellom apper. Vi lastet også inn en del nettsider, som Mobili.no og webutgaven av Dagbladet.no for å sjekke om Samsungs lovnader om surfeopplevelse som på en PC holder vann.

Vi konstaterer at det går raskt å laste inn tunge nettsider med Flash, så Samsung overdriver sikkert ikke så altfor mye med sin påstand.

Hastigheten opplever vi også som god når vi bruker kameraet. Det starter på et lite sekund, og telefonen er raskt klar til å ta nytt bilde.

Den generelle responsen når vi bruker skjermen er god. Det er ingen tregheter når vi blar i menyer, zoomer inn og ut, og ved annen bruk.

Som nevnt har Galaxy S II en tokjerneprosessor med en Samsung-systembrikke. Nøyaktig hvilken dette er har vi ikke fått et klart svar på, men så vidt vi har forstått er det snakk om Exynos4210. Telefonen har fått 1 GB RAM, noe som er dobbelt så mye som forgjengeren. 

Teknologispekket

Telefonen har også en del teknologier vi ikke har fått testet ut i praksis, som Wi-fi Direct, NFC og AllShare.

Wi-fi Direct lar deg enkelt og greit sende data direkte over Wi-fi uten å gå innom en ruter. Dette gir høye hastigheter og mulighet til å printe ut direkte på en støttet printer.

NFC er trådløs kommunikasjon over korte avstander, og åpner for å bruke mobilen som betalingskort. Samsung samarbeider med blant andre Telenor om å teste ut dette i Norge.

AllShare er Samsungs DLNA-løsning, som blant annet gjør det mulig å utveklse media mellom flere enheter i nettverket ditt hjemme, og bruke mobilen som fjernkontroll. Se videoen under for en kjapp demonstrasjon av AllShare på Samsung Galaxy Tab.

Blir det bra?

Det er vanskelig å se de helt store fallgruvene her. Bortsett fra litt småtteri som at telefonen er laget i plast og mangler kameratast er det store inntrykket at dette blir et av de beste valgene for deg som vil ha en toppspesifisert mobil med de siste teknologiene.

Vi liker utformingen svært godt. Det er tynt og lekkert, og telefonen føles godt bygget.

Skjermen er som før nesten uslåelig god. Super-AMOLED Plus er vel så god som LGs Nova-skjerm og Apples Retina Display.

Spesifikasjonene er på høyde med konkurrentenes toppmodeller, og Samsung tar det hele et steg videre ved å legge til sin egen funksjonalitet.

Dette er funksjoner som hubbene, en fjernstyrings- og låsetjeneste, og et rikt menysystem med mange tilpasningsmuligheter.

Vi kan si lite annet enn at vi gleder oss til å få testet ut Galaxy S II.

Les også: Samsung lanserer Galaxy S II »



Les også: Full test av Samsung Galaxy S II »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.