FORSVAR

Lynkarriere: Eirik Kristoffersen blir ny forsvarssjef

51-åringen har på kort tid rykket opp fra sjef for Heimevernet, via Hæren og nå til øverste sjef.

Eirik Kristoffersen, avbildet fra da han var sjef for Heimevernet.
Eirik Kristoffersen, avbildet fra da han var sjef for Heimevernet. Eirik Helland Urke
12. mai 2020 - 10:50

Generalmajor Eirik Johan Kristoffersen (51) ble tirsdag presentert som ny forsvarssjef. Han overtar etter avtroppende Haakon Bruun-Hanssen.

– Jeg er veldig takknemlig for tilliten, det er et stort ansvar å bli øverste militære sjef i en sikkerhetspolitisk usikker tid. Jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven og utvikle Forsvaret videre, sier Kristoffersen, i en pressemelding fra Forsvarsdepartementet.

Krigskorset med sverd

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen etterfølges av Eirik Johan Kristoffersen senere i år. <i>Foto: Berit Roald / NTB scanpix</i>
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen etterfølges av Eirik Johan Kristoffersen senere i år. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kristoffersen er født og oppvokst i Bjerkvik i Nordland. Han har bakgrunn blant annet som sjef for Forsvarets Spesialkommando og nestkommanderende for Forsvarets Spesialstyrker og ble sjef for Heimevernet i 2017.

Her var han kun i 21 måneder før han rykket opp som sjef for Hæren i fjor.

For sitt lederskap under kamp i Afghanistan i perioden 2007-2008, ble Eirik Kristoffersen tildelt Krigskorset med sverd. Kristoffersen var en av de tre første som ble tildelt dekorasjonen etter andre verdenskrig.

– Kristoffersen har satt tydelige spor etter seg der han har vært. Han har vist meget gode resultater i Forsvarets spesialstyrker og som sjef for HV. I sin korte tid som sjef for Hæren har han sørget for at oppbyggingen Finnmark landforsvar nå ligger foran plan, uttaler forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Han karakteriserer den nye forsvarssjefen som nytenkende, og med stor drivkraft og gjennomføringsevne.

– Vi har en sikkerhetspolitisk situasjon og en teknologisk utvikling som vil stille nye krav til Forsvaret. Kristoffersen har både strategisk innsikt og operativt fokus, sier Bakke-Jensen.

Statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen på et besøk om bord på fregatten «Otto Sverdrup» tidligere i år.
Les også

Langtidsplanen: Ingen nye fregatter og ubåtene kan bli tre år forsinket

Går av etter sju år 

Jakten på ny forsvarssjef har pågått en stund. Admiral Haakon Bruun-Hanssen fyller 60 år i juli og går av for aldersgrensa i midten av august etter nesten sju år i jobben. Han tiltrådte 19. november 2013.

– Dette er et godt valg. Kristoffersen har de beste forutsetninger for jobben og jeg ønsker ham lykke til, sier Bruun-Hanssen, ifølge Forsvarets nettsider.

Tidligere i år nominerte Forsvarsstaben kvalifiserte kandidater etter kriterier fastsatt for stillingen som forsvarssjef. Det vil si alle to- og trestjerners generaler eller admiraler som ikke går av for aldersgrensen innen to år etter tiltredelse.

I pressemeldingen Forsvarsdepartementet publiserte i januar, ble det understreket at de ønsket en bred og grundig prosess, som følger kvalifikasjonsprinsippet. Ved å gjøre det på denne måten sikret de en vurdering av alle kandidater, ikke bare de som sender en søknad. Forsvaret har i dag fire trestjerners og 18 tostjerners generaler/admiraler.

Mens Bruun-Hanssen kom fra Sjøforsvaret, har de fire forsvarssjefene før ham også kommet fra Hæren. Forrige forsvarssjef før Bruun-Hanssen som ikke var fra Hæren, var Torolf Rein, som tiltrådte i 1989, mens vi må tilbake til 1982–84 for å finne en forsvarssjef fra Luftforsvaret, Sven Hauge.

CV90-leveransen feires på Rena 26. april 2019. Men oppklaringsvogna var ikke klar.
Les også

Holdt tett om at de ikke får 21 viktige kampvogner til å virke: Her feirer de at leveransen er «ferdig»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.