KRAFT

Lynet kan gi brann en måned etter

Stein Jarle Olsen, Dag Yngve Dahle
5. aug. 2008 - 08:57

I det siste har tordenværet dundret heftig over Midt-Norge, Vest- og Østlandet.

Men lynet slår sjelden ned direkte i boliger.

Tikkende bombe

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) var det i fjor bare fire branner som skyldtes direkte lynnedslag.

Men selv om ikke lynet treffer boligen direkte, kan utladningene føre til skade på det elektriske anlegget.

– Det er ikke bare lyn som treffer boligen som kan være farlige. Hvis lynet slår ned i nærheten av en høyspentledning eller telefonkabel, får man en indusert overspenning som føres inn i boligen gjennom kabelanlegget. Dette kan medføre skade på anlegget som kan føre til brann opptil flere uker etterpå, sier seksjonssjef Terje Hanssen i elbransjeorganisasjonen NELFO.

Skal tåle 900.000 volt

Overspenningsvern

Redningen kan være såkalt overspenningsvern, som finnes i flere utgaver. Grovvern monteres på husets strøminntak, mens finvern monteres i stikkontakten ved apparatene du vil beskytte.

– NELFO anbefaler alle installatører å råde kunden til å installere overspenningsvern, både på nye og oppdaterte installasjoner. Et overspenningsvern koster kanskje 3000-4000 kroner, noe som er småpenger i forhold til de verdiene du kan spare, sier Hanssen.

88 000 lyn

Ifølge Frank Dahlslett ved Sintef Energiforskning slo lynet ned på Fastlands-Norge 88.000 ganger i juli.

Augusts to første dager ga 7.200 lyn, hovedsakelig over Trøndelag, Rogaland og Hedmark. I fjor, hvor sommerhalvåret var alt annet enn bikinivennlig, var det bare totalt 46.600 lynnedslag i Norge.

Forsikringsselskapene håper nå på flere overspenningsvern i norske hjem.

– Vi er tilhengere av alt som er skadeforebyggende. En lynavleder eller et overspenningsvern i sikringsskapet vil definitivt redusere skaderisikoen, sier informasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

De små skadene har nemlig ofte egenandeler som overstiger skadeverdien, slik at det ikke lønner seg å «ta det på forsikringen».

Knalldyrt lynnedslag

Ikke over

Og tordenværet er langt fra over for i år. Ifølge Dahlslett hos Sintef varer tordensesongen til et stykke ut i september, og Meteorologisk institutt melder om mer tordenvær allerede de nærmeste dagene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

– Det er vanskelig å forutsi omfanget av lyn og torden, så alt vi tør si sikkert er at det blir mer av det de nærmeste dagene. Det gjelder spesielt de sørlige delene av Sør-Norge, der det ligger fuktig ustabilt vær som først sent tirsdag letter noe, sier vakthavende meteorolog Siri Wiberg til NTB.

Hun tør ikke spå mer enn to dager framover.

– Nei, det er så uforutsigbart. Været ser som sagt ut til å lette sent tirsdag og til helgen, men vi kan ikke utelukke at det blir mer tordenvær og byger imellom, for eksempel torsdag, sier Wiberg.

Nye overspenningsvern<b>Nye overspenningsvern</b>

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.