KRAFT

Lynet kan gi brann en måned etter

Stein Jarle Olsen, Dag Yngve Dahle
5. aug. 2008 - 08:57

I det siste har tordenværet dundret heftig over Midt-Norge, Vest- og Østlandet.

Men lynet slår sjelden ned direkte i boliger.

Tikkende bombe

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) var det i fjor bare fire branner som skyldtes direkte lynnedslag.

Men selv om ikke lynet treffer boligen direkte, kan utladningene føre til skade på det elektriske anlegget.

– Det er ikke bare lyn som treffer boligen som kan være farlige. Hvis lynet slår ned i nærheten av en høyspentledning eller telefonkabel, får man en indusert overspenning som føres inn i boligen gjennom kabelanlegget. Dette kan medføre skade på anlegget som kan føre til brann opptil flere uker etterpå, sier seksjonssjef Terje Hanssen i elbransjeorganisasjonen NELFO.

Skal tåle 900.000 volt

Overspenningsvern

Redningen kan være såkalt overspenningsvern, som finnes i flere utgaver. Grovvern monteres på husets strøminntak, mens finvern monteres i stikkontakten ved apparatene du vil beskytte.

– NELFO anbefaler alle installatører å råde kunden til å installere overspenningsvern, både på nye og oppdaterte installasjoner. Et overspenningsvern koster kanskje 3000-4000 kroner, noe som er småpenger i forhold til de verdiene du kan spare, sier Hanssen.

88 000 lyn

Ifølge Frank Dahlslett ved Sintef Energiforskning slo lynet ned på Fastlands-Norge 88.000 ganger i juli.

Augusts to første dager ga 7.200 lyn, hovedsakelig over Trøndelag, Rogaland og Hedmark. I fjor, hvor sommerhalvåret var alt annet enn bikinivennlig, var det bare totalt 46.600 lynnedslag i Norge.

Forsikringsselskapene håper nå på flere overspenningsvern i norske hjem.

– Vi er tilhengere av alt som er skadeforebyggende. En lynavleder eller et overspenningsvern i sikringsskapet vil definitivt redusere skaderisikoen, sier informasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

De små skadene har nemlig ofte egenandeler som overstiger skadeverdien, slik at det ikke lønner seg å «ta det på forsikringen».

Knalldyrt lynnedslag

Ikke over

Og tordenværet er langt fra over for i år. Ifølge Dahlslett hos Sintef varer tordensesongen til et stykke ut i september, og Meteorologisk institutt melder om mer tordenvær allerede de nærmeste dagene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Det er vanskelig å forutsi omfanget av lyn og torden, så alt vi tør si sikkert er at det blir mer av det de nærmeste dagene. Det gjelder spesielt de sørlige delene av Sør-Norge, der det ligger fuktig ustabilt vær som først sent tirsdag letter noe, sier vakthavende meteorolog Siri Wiberg til NTB.

Hun tør ikke spå mer enn to dager framover.

– Nei, det er så uforutsigbart. Været ser som sagt ut til å lette sent tirsdag og til helgen, men vi kan ikke utelukke at det blir mer tordenvær og byger imellom, for eksempel torsdag, sier Wiberg.

Nye overspenningsvern<b>Nye overspenningsvern</b>

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.